Naslovna Hercegovina Trebinje “Šta će se desiti kada više ne bude ljekara” Radovanovićeva upozorila na...

“Šta će se desiti kada više ne bude ljekara” Radovanovićeva upozorila na problem neusklađenosti potreba na tržištu rada i obrazovanja

0

Viši asistent Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje Milica Radovanović rekla je za Srpskainfo da procenat visokoobrazovanog stanovništva u Republici Srpskoj ne prelazi osam odsto.

Ako bismo taj procenat uporedili sa zemljama u okruženju (Hrvatska 21,6 odsto, Slovenija 28,7, Srbija 20,2 odsto Austrija 29,9 odsto), a prema podacima iz 2019. godine došli bismo do očiglednog zaključka da nama nedostaje obrazovanog kadra, bez obzira sto je posljednjih godina u porastu trend nezaposlenosti kadra sa visokom stručnom spremom – rekla je Radovanovićeva.

Prema njenim riječima suština takvog problema krije se u neusklađenosti potreba na tržištu rada i obrazovanja.

Radovanovićeva je navela da je potrebno  sistematski i strateški voditi statistiku i procjenu potreba tržišta rada i u skladu sa tim da je potrebno obrazovati stručni kadar.

– Budući studenti moraju voditi računa da li će moći zasnovati radni odnos u struci za koju su kvalifikovani – pojašnjava Radovanovićeva.

Ona je rekla da se jasno treba postaviti percepcija o privatnim i javnih univerzitetima, te primat dati svršenim studentima sa provjerenih javnih fakulteta i univerziteta.

– Ne možemo se osloniti samo na diplomu. Pitamo li se šta će se desiti kada više ne bude ljekara, inženjera, profesora koji imaju znanje za ono za šta su školovani – rekla je Radovanovićeva.

U vremenu konstantnog porasta cijena i inflacije, ističe Radovanovićeva, potrebno je obezbijediti odgovarajuće plate obrazovanim ljudima koji su kvalifikovani za svoja radna mjesta, kako ne bismo i dalje imali osipanje stanovništva u zemlje Evrope.

Podrška države, opominje Radovanovićeva u ovom slučaju ne smije da izostane.

– Bolje motivacije od ponude novih radnih mjesta za specijalizovani kadar nema. Svi zajedno moramo učestvovati u ovome i neka nam je uvijek na pameti rečenica “Ako želiš uništiti jedan narod, uništi mu obrazovanje”-zaključila je Radovanovićeva.

(Srpskainfo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име