Naslovna Republika Srpska Šta je sve Srpska nabavila: U skladištima 190.000 litara ulja, 2.000 tona...

Šta je sve Srpska nabavila: U skladištima 190.000 litara ulja, 2.000 tona pšenice, 863.430 konzervi…

0

Vlada Republike Srpske je u sklopu interventnih nabavki do danas kupila 190.000 litara ulja, 190.000 kilograma šećera te 863.430 konzervi i 2.000 tona pšenice za šta je izdvojeno više od četiri miliona maraka sa PDV-om.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kazali su „Glasu Srpske“ da je ugovor o nabavci jestivog ulja sklopljen sa „Bimalom“ iz Brčkog.

– Nabavljena je količina od 190.000 litara u vrijednosti od 666.900 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača – kazali su u Ministarstvu trgovine.

Šećer je nabavljen od „Studen Agrana“ iz Brčko i za 190.000 kilograma utrošeno je 273.429.

– Za nabavku konzervirane hrane (različite vrste – mesne i prerađevine od ribe, povrće) ugovor je sklopljen sa „Sava Semberijom“ iz Bijeljine, „Trivasom“ iz Prnjavora i „NV trejdom“ iz Teslić. Nabavljeno je 863.430 konzervi u vrijednosti od 1.343.085 KM sa PDV-om. Ostavljen je prostor za dodatnu nabavku ovih namirnica – rekli su u Ministarstvu trgovine.

Nabavljena je i pšenica, a ugovor je sklopljen sa „Kutjevom“ – Poslovna jedinica „Žitopromet“ Bijeljina.

– Kupljeno je 2.000 tona pšenice u vrijednosti od 1.739.228 KM sa PDV-om (sa uračunatim skladištenjem). U toku je nabavka dodatnih količina pšenice – naglasili su u Ministarstvu trgovine.

Zbog nemogućnosti ponuđača da ispoštuju uslove tenderske dokumentacije poništena je nabavka soli i u toku je pokretanje nove procedure nabavke.

– Takođe, zbog promjena na tržištu nafte i naftinih derivata, odnosno značajnog pada cijena na svjetskom tržištu u toku same procedure nabavke i visoke cijene dostavljenih ponuda, poništen je postupak nabavke nafte i u toku je pokretanje nove procedure nabavke – naveli su u Ministarstvu trgovine.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas isplatu 4,02 miliona KM za interventne nabavke.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da je tržište u Srpskoj trenutno stabilno i da nema straha od nestašice robe, a nadležne službe kontinuirano prate stanje radi pravovremene intervencije.

-U slučaju potrebe, proizvodi i sirovine nabavljene u ovom postupku biće pušteni u promet, u cilju uspostavljanja stabilnosti tržišta – dodaje se u saopštenju.

Isplata sredstava dogovorena je na telefonskoj sjednici Upravnog odbora Kompenzacionog fonda, a za realizaciju zaključka zaduženi su ovaj fond i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Isplata je odobrena na osnovu odluke Vlade Republike Srpske od 3. marta.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na sjednici održanoj 3. marta informaciju o mogućnostima realizacije interventnih nabavki roba, te donijela zaključak kojim se nalaže nabavka osnovnih životnih namirnica i nafte u iznosu od 15 miliona KM.

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo trgovine i turizma da, u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po hitnom postupku, izvrši nabavku i obezbijedi skladištenje navedenih roba/proizvoda.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име