Naslovna Izdvajamo Svakog sata zabilježe 24 kazne: Stacionarni radari za 90 dana evidentirali 52.000...

Svakog sata zabilježe 24 kazne: Stacionarni radari za 90 dana evidentirali 52.000 saobraćajnih prekršaja

0

Stacionarni radarski sistem (crni stubovi) koji je postavljen na više puteva u Republici Srpskoj, na svaki sat vremena evidentira oko 24 saobraćajne kazne, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

MUP Srpske za Srpskainfo kažu da su od 1. januara ove godine, pa do 29. marta, ovi radari zabilježili čak 51.858 saobraćajnih prekršaja.

Kada je u pitanju rekoder, najviše saobraćajnih kazni evidentrano je na području Banjaluke.

– Najveći broj prekršaja evidentiran je na magistralnom putu u mjestu Karanovac kod Banjaluke. Ovaj radar za tri mjeseca zabilježio je 15.946 kazni – istakli su u MUP.

Oni su dodali da su radari u funkciji na pet lokacija na području Laktaša, na tri lokacije u Prnjavoru i na ukupno deset lokacija u Banjaluci.

Na području Prnjavora radari su u funkciji od 15. februara i oni su do kraja marta evidentarili oko 2.500 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

Stacionarni radarski sistemi bilježe prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine, a na dvije lokacije bilježe i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu.

Pored toga, za vozače koji su počinili neke od navedenih prekršaja sistem evidentira i prekršaje vožnje neregistrovanog vozila, upravljanje vozilom prije sticanja prava na upravljanje i slično.

Stručnjaci za bezbjednost tvrde da sa ovim radima značajno povećana bezbjednost u saobraćaju, a ima i onih koji tvrde da su radari postavljeni mimo zakona.

Jedan od njih je i Zdravko Ivić, vlasnik Auto škole “Ivić“, koji je dobio kaznu za prekoračenje brzine, a koju odbija da plati. Sporni radar nalazi se kod mosta u naselju Karanovac.

– Saobraćajni znak koji ograničava brzinu kretanja od 40 km/h postavljen je prije raskrsnice i samim tim njegovu važnost neutrališe raskrsnica, a nakon raskrsnice nije postavljen novi znak koji bi ograničio brzinu kretanja na 40 km/h. S obzirom da je ovo magistralni put, brzina kretanja od raskrsnice je 80 km/h – objasnio je Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име