Naslovna Republika Srpska Sve veće pukotine unutar vladajuće koalicije

Sve veće pukotine unutar vladajuće koalicije

0
Izvor:

Da li su koalicioni partneri izdali SNSD i kome se ljuljaju stolice unutar koalicije pitanja su koja su otvorena nakon lokalnih izbora.

Na površinu je ponovo isplivala činjenica da odnosi unutar koalicije nisu ni približno stabilni i iskreni kako se to pokušava predstaviti u javnosti.

I na ovim izborima se ponovio isti scenario kao i od prije dvije godine kada su stranke unutar vladajuće koalicije pojedinačno osvojile više glasova nego njihovi zajednički kandidati.

Na to je SNSD već ukazivao nakon opštih izbora 2018. godine kada su otvoreno prozivali mangupe unutar koalicije, tačnije unutar DNS, koji se ubrzo potom raspao, te je otcijepljeni dio formirao DEMOS.

Analiza

U analizi koju je SNSD tada objavio navedeno je da sve stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj – SNSD, DNS, SP i US – na oktobarskim izborima 2018. godine nisu u potpunosti ispoštovale dogovor da podrže zajedničke kandidate – Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH i Željku Cvijanović za predsjednicu Srpske. 

U detaljnoj analizi SNSD je tada naveo opštine i gradove u Srpskoj u kojima su zajednički kandidati “izigrani”.

Do tog broja se došlo poređenjem ukupnog broja glasova koje su pomenute partije osvojile za Narodnu skupštinu RS sa brojem glasova za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na osnovu toga, tada je utvrđeno da Cvijanovićevoj nedostaje čak 69.646 koalicionih glasova, a Dodiku 21.135 glasova.

Zanimljivo je da je Cvijanovićeva 2018. godine u Banjaluci osvojila čak 12.795 glasova manje u odnosu na glasove koje su stranke koalicije pojedinačno dobile.

Rast

Isti scenario se ponovio i na prekjučerašnjim izborima, što je posebno vidljivo na primjeru Bijeljine, ali i Banjaluke, gdje su stranke okupljene oko SNSD, prema preliminarnim podacima, osvojile preko 61 odsto glasova, dok je njihov zajednički kandidat Igor Radojičić osvojio oko 47 odsto glasova.

Ako se uporede rezultati s prošlih lokalnih izbora i ovih, vidljivo je da sve stranke unutar koalicije bilježe rast.

Tako je Ujedinjena Srpska prije četiri godine osvojila 6,35 odsto glasova, dok jučerašnji prelimirani podaci za ove izbore pokazuju da su osvojili 8,4 odsto, Socijalistička partija je ranije imala 10,4 odsto glasova, dok su sada, zajedno sa SPS, koja je nastala od otcijepljenih članova stranke, osvojila preko 13 odsto glasova. Tačnije, SP RS je dobila 4,6 odsto, a SPS 8,9 odsto.

DNS je 2016. godine osvojio 12,06 odsto, a sada zajedno s otcijepljenim Demosom imaju preko 13 odsto (DNS oko 7,4 odsto, a Demos 6,4 odsto).

Ko je kriv?

Uprkos rastu broja glasova stranaka koje čine koaliciju sa SNSD, to nije bilo dovoljno da njihov kandidat u Banjaluci osvoji gradonačelnički mandat.

Drugim riječima, podrška strankama je porasla, a zajedničkom kandidatu opala.

Gdje je nestala razlika i ko je zakazao u cijeloj priči?

Iz SNSD prstom upiru na koalicione partnere. Lider te stranke Milorad Dodik je javno rekao da će se obračunati sa “novim mangupima u koaliciji” .

Po svemu sudeći, za sada se stolice ljuljaju samo kadrovima SPS čiji je lider, po Dodikovim riječima, prvo odbio da potpiše koalicioni sporazum na nivou Banjaluke, a kasnije pristao. Međutim, SNSD nije pristao na to već je raskinuo koaliciju na svim nivoima.

– Očigledno je da je koalicioni rezultat daleko veći nego što je bio rezultat za gradonačelnika, što govori o tome da neki naši koalicioni partneri nisu igrali korektno. Neko je ovdje bio licimjeran kada je potpisivao koalicioni sporazum – istakao je ranije Dodik.

Izvor: Srpskainfo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име