Naslovna Hercegovina Nevesinje Svečano otvorena 146. Nevesinjska olimpijada (Foto)

Svečano otvorena 146. Nevesinjska olimpijada (Foto)

0

Ministar finansija u Vladi Srpske Zora Vidović otorila je 146. Nevesinjsku olimpijadu, najveću sportsko-kulturnu manifestaciju istočne Hercegovine.

Kako prenosi Radio Nevesinje, ona je naglasila da Nevesinje zaslužuje svaku pohvalu i priznanje ne samo u Republici Srpskoj nego i u čitavoj Evropi, jer se tradicija koju ima ova manifestacija rijetko sreće.

Vidovićeva je obećala pomoć Vlade RS za sve naredne olimpijade.

Nevesinjska olimpijada 20212.jpg

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Nrodne skupštine Srbije Milimir Vujadinović rekao je da je 146. Nevesinjska olimpijada najveći dokaz da ovaj narod i pored svih stradanja uvijek pobjeđuje.

On je kazao da su ovakvi skupovi prilika i da ljudi saberu šta je urađeno od proteklog praznika.

„Od prošle Olimpijade Srbija je ovu lokalnu zajednicu pomogla vrlo konkretnim finasijskim projektima, menjajući tako istoriju, dovodeći u situaciju da i u Nevesinju i Republici Srpskoj Beograd gradi zgrade i velike objekte. Do sada ih je gradio samo Beč, Istanbul, Berlin“, istakao je Vujadinović, koji je inače porijeklom iz Nevesinja.

On je podsjetio i da je Nevesinjska puška postala praznik koji zajednički obilježavaju Republika Srbija i Republika Srpska čime je i Nevesinje i srpski narod ovoga kraja stavljen na pijedestal srpske istorije.

Nevesinjska olimpijada 20214.jpg

Zahvalivši se Vladi i sponzorima, načelnik opštine Milenko Avdalović kazao je da se Nevesinjska olipijada primiče zlatnom jubileju od vijek i po postojanja.

„Moramo biti još bolji, jer se primičemo jubileju – 150 godina Olimpijade i zato vas sve pozivam da svima koji dolaze u naš gad budemo otvoreni i da nam dolaze svake godine“, kazao je Avdalović.

U kulturno-umjetničkom i zabavnom programu večeri nastupili su Orkestar MUP-a Republike Srpske i vokalni solista Ilija Baroš, etno grupe „Sveti Dimitrije“ i „Simonida“, glumac Dragan Marinković Maca, te djeca iz vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“.

Nevesinjska olimpijada 20211.jpg

Svečani ambijent na Trgu slobode upotpunio je vatromet.

Centralni događaj Nevesinjske olimpijade biće održan danas na Bratačkom lugu kod Nevesinja. Najviše pažnje privlače tri galoperske trke, ali interesovanje vlada i za tradicionalne i viteške discipline.

Organizator manifestacije je opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada RS,

Nevesinjska olimpijada je preteča olimpijskim igrama. Kandidovana je za UNESCO listu kulturnog nasljeđa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име