Naslovna Izdvajamo Temeljni ugovor je usaglašen, čekamo SPC da se izjasni

Temeljni ugovor je usaglašen, čekamo SPC da se izjasni

1
Izvor: Beta

Zdravko Krivokapić, saopštio je večeras da je Vlada sa Ustavom i zakonom usaglasila predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

On je dodao da je o sadržini tog dokumenta upoznala patrijarha SPC Profirija od koga očekuje da se izjasni.

Krivokapić je u intervjuu Televiziji Crne Gore, prvom od kako je preuzeo dužnost predsednika Vlade, kazao da Vlada do sada nije dobila odgovor SPC o predlogu Temeljnog ugovora čije se potpisivanje očekuje narednih meseci.

„Želimo da zaštitimo i državu i Crkvu… Ne želimo da bilo koji član bude problematičan jer bi neko mogao da se žali Ustavnom sudu. Poslali smo naš predlog usaglašenog Ugovora i čekamo reakciju druge strane. Mediji spekulišu da znaju kakav je stav patrijarha, a još nesam dobio takvu informaciju“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o odnosu prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), kazao je da je vernik i da se „ne može upoređivati nešto što je kanonski i nekanonski“. Dodao je da je sloboda veroispovijesti garantovana svima i da svi „mogu da biraju gde će ispovedati veru“.

Upitan da li je moguće da se u Crnoj Gori izjednače partizanski i četnički pokret kao što je urađeno u Srbiji formiranjem Komisije za pomirenje, Krivokapić je kazao da bi „Crna Gora trebalo da napravi spomenik svim žrtvama koji bi bio simbol pomirenja i koji bi prihvatili svi“.

„Najbolje je da krenemo putem Španije gde su napravili spomenik svim žrtvama, nezavisno od događaja i uspostavili su simbol pomiranje. Takav simbol Crnoj Gori je neophodan. Nadam se da ćemo svi imati razumevanja. Crna Gora ima isti broj stanovnika 1941. i danas, što vam najbolje govori da smo život davali uvek za ono što je najvažnije, a to je ideja“, rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da se deo javnosti u Crnoj Gori plaši mogućnosti izjednačavanja četničkog i partizanskog pokreta, pogotovo nakon nekih ideja o formiranju komisije za pomirenje i istinu, premijer je kazao da Srbija ima svoj način, a Crna Gora svoj.

Komentarišući političku krizu u Crnoj Gori, Krivokapić je ocenio da „vanredni izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nikome“ jer bi se „gubila energija i ništa novo se neće desiti“.

Po njegovim riječima, partije znaju da bi na novim izborima odziv glasača bio manji i da znaju da je narod dao poverenje da vlast traje četiri godine.

1 KOMENTAR

  1. Лажи лажо да се веселимо. Како те није срамота да лажеш и обмњујеш јавност и људе кои су те гласали. За џаба си ишао у школу и постао професор, кад си исто малоумни лажов.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име