Naslovna Hercegovina Teslin toranj oživeo Nevesinje i privlači dijasporu

Teslin toranj oživeo Nevesinje i privlači dijasporu

0
Izvor:

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije dodelila je svoju Godišnju nagradu ,,Tesla Spirit Award “ za 2020. Žarku i Vesni Đerić za arhitektonsko rešenje i izgradnju Teslinog tornja u Nevesinju. Nagrada ovim autorima nesvakidanjeg reprinta čuvenog tornja Nikole Tesle biće uručena 16. januara 2021. godine u Njujorku, na Konferenciji Tesline naučne fondacije.

„ Žarko i Vesna Đerić iz Nevesinja ostvarili su san mnogih Teslijanaca, koji se poslednjih godina trude da nekada čuveni Teslin toran iz Vardenklifa projektuju i postave u Srbiji ili Republici Srpskoj. O tome se radilo u Leskovcu, Beogradu, Kragujevcu, ali ovi vredni Nevesinjci uradili su čudo. Nagrada im pripada, jer su uspeli da ideju srpskog genija ožive u Nevesinju i jer su tako Teslu vratili među svoj narod“ – rekao nam je ovim povodom Nikola Lončar, prvi čovek TNF iz Filadelfije.

Autori su obrazovani ljudi, građevinsci i grafički inženjeri. Žarko (1961.) koji se školovao u Mostaru i ćerka Vesna (1994.) školovana u Novom Sadu. I dok je gospodin Đerić radio na projektu kopije Teslinog tornja, njegova ćerka mu je pomagala i radila na industrijskom dizajnu projekta „Putevima Tesle“ i dizajnu dva druga proizvoda, koji promovišu srpskog genija.

„Ideja da u Nevesinju izradimo i postavimo Teslin toranj razvila se u procesu projektovanja kružnog toka i rekonstrukcije centra grada. Načelnik opštine Milenko Avdalović je od mene zahtevao da uradim projektno rešenje regulacije saobraćaja na mestu spajanja magistralnog i regionalnog puta , ostavljajući mi slobodu uređenja ostrva kružnog toka i okoliša ispred srednjoškolskog centra, osnove škole i sportske dvorane. Želja je bila da novi kružni tok bude jedinstven, funkcionalan i lep. Odlučio sam da tu postavimo repliku čuvenog Teslinog tornja iz Vardenklifa, kao simbola naučne uzvišenosti, savršenstva, ljudske i srpske povezanosti, skladnosti i lepote“, priča nam Žarko Đerić.

Nije poznato da je Nikola Tesla ikada boravio u Nevesinju, ali je poznato da je porodica Tesla u Liku iselila iz Stare Hercegovine. Nevesinje i Nikola Tesla su duhovno povezani srpstvom, izuzetnim patriotizmom i nemerljivom ljubavlju prema otadžbini.

„Ovaj mali, a nikada pokoreni grad, kroz istoriju je crpio snagu i energiju iz iste sfere iz koje je Nikola Tesla dobijao i uzimao ideje i energiju za svoje pronalaske, kojima je svet odveo u budućnost. Vardensklifski toranj je napravljen 1902. godine kao bežična prenosna stanica za prenos elektronskih poruka, razgovora i slika preko Antalntika. Bio je visok 57 metara. Zbog Teslinih dugova i priča da toranj privlači neprijatelja SAD srušen je 1917. godine. Na tom mestu se danas gradi Muzej Nikole Tesle u Njujorku. Naša replika Teslinog tornja umanjena je sedam puta u odnosu na originalni toranj.
Nevesinjski toranj je visok osam metara. Kupola je u prečniku široka tri metra. A u izgradnju Nevesinskog tornja utrošeno je oko 4 tona čelika. Cena izrade je oko 14.000 evra.“, otkrila nam je projektant Vesna Đerić.

Izgradnja projekta tornja je započeta u martu 2020. godine. tada su izrađeni arhitektonski crteži, ali i skice Teslinog tornja u prirodnom okruženju. Zbog umanjivanja veličine tornja formirana je šestougaona osnova, a neki elementi prostorne rešetke su izostavljeni formirajuči estetski oblikovaniju formu. Na taj način je formirana replika, koja u potpunosti prati formu orginalnog tornjaa i koja je kao takva dimenzijama prilagođena okruženju.

„Prvi radovi počeli su u septembru u radionici za izradu delova. Postavljanje tornja izvršeno je u novembru mesecu. Toranj se svojim oblikom i svojom snažnom simbolikom Novog milenijuma odlično uklopio u centar kružnog toka koji i i sam predstavlja određeni vid komunikacije Nevesinja prema svetu. Danas su u procesu izrada ambijentalne rasvete i dodavanje uređaja za bežični pristup internet mreži (wireless). Ostavljena je mogućnost unapređivanja projekta u vidu 3d reklama, lasera i holograma prateći nova tehnološka distignuća“, objašnjava nam konstruktor Žarko Đerić.

Replika Teslinog tornja se u bitnim vizuelnim karakteristikama ne razlikuje od Vardenklifskog originalna. Funkcija mu je slična, objašnjavaju njegovi projektanti, da uspostavi bezičnu komunikaciju sa svetom. U slučaju Nevesinja ovaj Teslin toranj će biti elektronski opremljen uređajima i komjuterskim programima za komunicranje i u blizini i na daljinu.

„ Kao veliki ljubitelji i poštovaoci lika i dela Nikole Tesle želeli smo da na neki način podignemo svest kod ljudi o njegovim dostignućima i doprinosima celom čovečanstvu. Cilj projekta je podizanje svojevrsnog spomenika Nikoli Tesli, koji će ulepšati i osvetleti deo grada, kao i omogućiti pristup bežičnoj internet mreži. Želja nam je da se Nevesinjski toranj Nikole Tesle iskoristi kao tipski model za izgradnju tornjeva širom sveta. Da replika iz Vardenklifa zaživi u okviru „Teslijanske mreže gradova“, govori nam o daljnim planovima projektant Vesna Đerić.

Zadovoljna su i ona i njen otac Žarko što je Teslin toranj već izazvao pažnju svetske javnosti i što je oživeo turizam u Nevesinju. Najviše poruka sa čestitkama, ai i sa pitanjima oko posete Teslinom tornju u Nevesinje dolazi iz srpske dijaspore.

Planirano je da Teslin toranj u Nevesinju bude kompletno završen do kraja decembra 2020. godine. Datum svečanog otvaranja i puštanje u rad Nevesinjskog tornja odrediće epidemiološka situacija sa korona virusom na jugu Republike Srpske i vremenske (ne)prilike.

A na Konferenciji TNF u Njujorku 16. januara 2021. godine, prilikom dodele nagrade ,,Tesla Spirit Award “ autorima Nevesinjskog tornja, biće javnosti predstavljen i projekat „Teslijanske mreža gradova“.
Teslina naučna fondacija iz Filadelfije će tom prilikom pozvati sve Teslijance sveta da podrže izgradnju replika Teslinog tornja i u gradovima drugih zemalja. Leskovčani i Beograđani, kao i Srbi iz Njujorka, su već zainteresovani za ovaj nevesinjski projekat replike Teslinog tornja.

Marko Lopušina