Naslovna Hercegovina TI BiH podnio prijavu protiv Gordana Mišeljića zbog sukoba interesa

TI BiH podnio prijavu protiv Gordana Mišeljića zbog sukoba interesa

1
Izvor: Direkt portal

Nakon što je „Direkt“ objavio da se SNSD-ov odbornik u trebinjskoj Skupštini Gordan Mišeljić, kao predsjednik Fudbalskog kluba „Leotar“ u Trebinju, po treći put našao u sukobu interesa, Transparensi internešnal BiH (TI BiH) podnio je prijavu protiv njega Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa.

Grad Trebinje prošle godine dao je skoro pola miliona maraka Fudbalskom klubu „Leotar“ za vraćanje dugova, čime je Mišeljić dospio u sukob interesa.

„Izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 KM“, propisuje Zakon o sprečavanju sukoba interesa RS.

FK „Leotar“, na čelu sa Mišeljićem, od Grada Trebinja dobio je, dakle, skoro pet puta veći novčani iznos od dozvoljenog. Osim na ovaj način, Mišeljić je u sukobu interesa i zbog toga što je u isto vrijeme odbornik u trebinjskoj Skupštini, direktor „Hidroelektrana na Trebišnjici“ i član Nadzornog odbora „Hidroelektrane Dabar“.

„Mi smo identifikovali oko 50  javnih funkcionera koji su bili na čelu udruženja i fondacija koje primaju budžetska sredstva. Nisu svi prekršili zakon, u Republici Srpskoj je on definitivno najblaži, jer ovaj dozvoljeni prag od 100.000 KM u Brčko Distriktu iznosi svega 10.000 KM. Ono na šta smo mi htjeli ukazati objavom registra dodjeljenih grantova udurženjima građana jesu upravo ovakve pojave sukoba interesa, gdje iste osobe i dodjeljuju i koriste sredstva“, rekao je ranije za „Direkt“ Srđan Traljić, portparol TI BiH.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa RS predviđa novčanu kaznu u iznosu od 500 do 1. 500 KM za prekršaj ako izabrani predstavnik, nosilac izvršne vlasti ili savjetnik: obavlja nespojivu dužnost u javnom preduzeću (član 5.), obavlja nespojivu dužnost u privrednom društvu (član 6.) i ako je član organa, predsjednik ili direktor udruženja ili fondacije koja se finansira iz budžeta Republike ili budžeta jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100. 000 KM (član 8.).

1 KOMENTAR

  1. Mislim da mu je to jedan od manjih grijehova a isto tako mislim da je jedan od poštenijih u sekti pa onda moš misliti kakvi su kapitalci. Ko je sektaše poznavao ni pakao mu neće teško pasti

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име