Naslovna Izdvajamo Traje ignorisanje nezaposlenih boraca – Veterani uputili urgenciju Ćuriću, poručuju da se...

Traje ignorisanje nezaposlenih boraca – Veterani uputili urgenciju Ćuriću, poručuju da se prestane sa provokacijama

0
Izvor: Igor Svrdlin/MH
Borci Trebinje Protest
Nedavno su predstavnici Udruženja ”Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske” održali konferenciju za medije ispred zgrade Gradske administracije u Trebinju. Tada je upućen drugi po redu zahtjev za prijem predstavnika ovog udruženja kod gradonačelnika Mirka Ćurića uz tvrdnju da se njihov poziv ignoriše već petnaestak dana. Poziv na razgovor sa prvim čovjekom grada na Trebišnjici se i dalje ignoriše, a iz udruženja veterana upućena je urgencija gradonačelniku Ćuriću.

Internet magazin ”Moja Hercegovina” je pisao o svemu ovome, a objavili smo i zahtjev koji je predat na protokol 24.2. tekuće godine, negirajući Miodraga Novokmeta, načelnika Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja koji je na posljednjoj Sjednici Skupštine Grada Trebinja tvrdio da nije obaviješten o zahtjevu boraca. Novokmet je poslao odgovor našoj redakciji u kojoj navodi da on lično nije primio nikakav zahtjev, što jeste tačno, ali takve stvari se ne bi smjele dešavati. Naime, kako je udruženje zahtjev uputilo gradonačelniku, a u sadržaju istog se navodi da se očekuje da na sastanku prisustvuje i načelnik nadležnog Odjeljenja, smatrali smo da će gradonačelnik Ćurić, kao dobar domaćin, obavijestiti Miodraga Novokmeta, svog bliskog saradnika, o zahtjevu boraca da se, između ostalih, sastanu i sa njim.

Očigledno smo pogriješili u procjeni, pa dio odgovora koji smo dobili od Novokmeta odgovara istini, zapravo formalno je istinit, ali i dalje je daleko od suštine. U ovakvim stvarima treba ići ka suštini, a suština je da određena grupa nezaposlenih boraca već skoro mjesec dana očekuje sastanak sa prvim čovjekom Trebinja. Sve i da iz udruženja nisu naveli ime načelnika Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja, logika nalaže da bi isti trebao biti obaviješten o sadržini zahtjeva jer se radi o načelniku nadležnog Odjeljenja. Ako posmatramo Gradsku administraciju kao jedno domaćinstvo na čelu sa gradonačelnikom Ćurićem  (što bi i trebalo biti), zamislimo da je neko u kući tražio/pitao za nekog člana domaćinstva, a da domaćin, znajući za poziv, danima nije prenio poziv?! Gotovo je nevjerovatno da za 15 dana gradonačelnik Ćurić nije obavijestio Novokmeta o zahtjevu koji je upućen od strane boraca i to samo po sebi dokazuje ignorantski odnos prema ovoj populaciji. Ako je tada izostala koordinacija između administrativne službe, gradonačelnika i načelnika nadležnog Odjeljenja, na posljednjoj Sjednici Skupštine Grada Trebinja dolazi do potpune koordinacije i djelovanja.

Pozivi u toku Sjednice, svega 40ak minuta po pokretanju teme ignorisanja boraca i konferencije za medije

Na pomen ovog zahtjeva i ignorisanja istog, te zakazane konferencije za medije, što je bilo jedno od odborničkih pitanja, u roku od 40-ak minuta Goran Novčić, predsjednik Udruženja biva pozvan u dva navrata kako bi se pokušalo izbjeći pojavljivanje nezadovoljnih boraca na ranije zakazanoj konferenciji. U prvom pozivu Goranu Novčiću je ponuđen sastanak sa Miodragom Novokmetom, što je Novčić, kako je rekao za naš magazin, odbio, jer je prije nepunih sat vremena, u odgovoru Novokmeta na odborničko pitanje, uvidio ignorantski odnos i najavu da se načelnik Odjeljenja, iako je pozvan na konferenciju, na istoj neće pojaviti. U drugom pozivu uslijedila je prava nepristojna ponuda koja je glasila: Dobićete gradonačelnika sutra u 12 na sastanku ako otkažete konferenciju za medije. Novčić je i tu ponudu odbio smatrajući da se radi o ucjeni. Iako su i Ćurić i Novokmet prisustvovali Sjednici, tačnije za vrijeme navedenih poziva, ovo jasno insinuira da su oni morali biti upućeni u ponude koje će biti saopštene Goranu Novčiću, jer je potpuno nerealno očekivati da je ponuda upućena bez njihovog znanja. To ponovo ukazuje na to da su Novokmet i Ćurić za vrijeme Sjednice obavili par poziva sa predlozima, kako bi se izbjeglo okupljanje nezadovoljnih boraca, tj. održavanje konferencije za medije.

Iako je bio pozvan na konferenciju za medije, što je saopštio i na posljednjoj Sjednici, Miodrag Novokmet se nije odazvao pozivu, a poslao nam je i dopis koji je dobio, a u kojem je poziv za prisustvo na konferenciji.

Miodrag Novokmet slanjem poziva potvrđuje da je bio obavješten o konferenciji za medije i zahtjevu boraca da i načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja istoj prisustvuje, ali svojim nedolaskom na istu, pravdajući to već na Sjednici riječima kako se ”ne zna ni tema, ni povod, ni pitanja”, i sam potvrđuje ignorantski odnos prema populaciji o kojoj bi trebao voditi računa. Ostaje otvoreno pitanje da li bi se na isti način odnosio i da je dopis/zahtjev za sastankom upućen lično njemu. Novokmet je negirajući da je on lično primio zahtjev naveo i da u dokumentu koji smo u tom momentu objavili nije vidljivo da je isti zaprimljen. Ponovo se nadležni bave formom a ne suštinom. Dokument koji smo objavili jeste protokolisan, što je potvrđeno u sljedećem tekstu o ovoj temi, tačnije u tekstu o konferenciji za medije.

Goran Novčić, predsjednik Udruženja ”Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske, potvrđuje za naš magazin da ignorisanje njihovog zahtjeva još uvijek traje te navodi da je u petak, 19.3. tekuće godine, na adresu gradonačelnika Mirka Ćurića upućena urgencija, imajući u vidu da su prethodno u dva navrata slali zahtjev za održavanjem sastanka na kojem bi bilo riječi o teškom položaju nezaposlenih demobilisanih boraca, te da na iste nisu dobili nikakav odgovor. On takođe navodi da ih Miodrag Novokmet više ne interesuje, od trenutka kada su čuli njegov odgovor na Sjednici, na kojem je najavio da se neće odazvati pozivu za prisustvo na konferenciji za novinare.

”Vidjevši na Sjednici kakav je odgovor poslaniku Milišiću dao Miodrag Novokmet, odlučili smo da više ne želimo da se sastanemo sa njim. Njegov odgovor u kojem navodi da se u našem pozivu ne navodi ni tema, ni povod ni pitanja, potvrđuju da on nije predstavnik boraca, već čovjek koji ignoriše borce koji su se našli u nevolji. Na konferenciji smo rekli da ćemo, u znak protesta, doći ispred zgrade Gradske administracije ukoliko ne dobijemo odgovor u roku od sedam dana. Odgovor nismo dobili, a zbog epidemiološke situacije nismo željeli da ugrozimo ičije zdravlje. Pozivamo gradonačelnika da nas ne provocira, a njegovo dosadašnje ignorisanje mi tumačimo kao čistu provokaciju, jer će nas izazvati i natjerati na žestoku reakciju, a tada će Ćurić morati biti svjestan da će on snositi svu moguću odgovornost za sve što bi se tada moglo dogoditi.” – kaže Novčić za naš magazin.

On navodi da članstvo Udruženja dijeli njegovo mišljenje i da je poruka svih veterana da se prestane sa ignorisanjem njihovih problema.

”Ja više ne znam šta treba da se dogodi da bi nas neko saslušao i pokušao riješiti probleme naših saboraca?! Čini mi se da bi nas prije primio gradonačelnik Dubvrovnika, iako smo bili na suprotstavljenim stranama, ali oni cijene svoje borce, a preziru dezertere. U jako smo nezgodnom položaju, nas desetak je prije pandemije pokušalo doći do posla u Dubrovniku, ali nam je rečeno da ne možemo raditi u Dubrovniku jer smo, kako su rekli, učestvovali u agresiji na Dubrovnik. Ne možemo raditi u svom gradu, ne možemo u susjednom Dubrovniku, to je tuga! Na kraju ćemo biti prinuđeni da se ujedinimo sa svim nezadovoljnim borcima i da izađemo masovno na ulice, ali upozoravamo gradonačelnika Ćurića i ostale trebinjske funkcionere da će odgovornost morati snositi za sve što bi se moglo dogoditi na takvom skupu izrevoltiranih boraca.” – rekao je Novčić.

Ignorisanje boračke populacije je jasan pokazatelj da su svi oni koji nisu bliski vlastima po automatizmu nepodobni i svi njihovi zahtjevi će biti potpuno ignorisani. Zašto se izbjegava sastanak na kojem će veterani rata iznijeti svoje probleme i predložiti rješenje istih nije teško odgovoriti imajući u vidu da je veliki dio boračke kategorije potpuno izopšten iz društva i ponižen, a takav odnos prema ovoj kategoriji manje-više ima svaka vlast od završetka rata pa do danas.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име