Naslovna Hercegovina Trebinje Trebinje: Alarmantna epidemiološka situacija

Trebinje: Alarmantna epidemiološka situacija

0
Izvor: BHRT/ N.Kolak

Samo u posljedjnja dva dana u Trebinju je zaraženo 83 ljudi. Novi uzorci šalju se u Univerzitetsku bolnicu u Foči. Povećan je broj pregleda u ambulantama.

JELENA DURIĆ, glavni epidemiolog Doma zdravlja Trebinje

Situacija je alarmantna, imamo samo danas trideset, juče 53 zaraženih, jutros je skoro šesdeset uzoraka otišlo na analizu u Foču, povećan broje pregleda je u resporatornim amabilantama doma zdravlja Trebinje, ali je povećan broj pregleda u pedijatriskim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i tu je sad naša pažnja posebno usmjerena.

U Štabu za vanredne situacije kažu da je povećan broj zaraženih osoba, ali da nemaju pravu sliku zaraženih, pošto nisu imali informaciju iz privatnih klinika.

STEVAN BEKAN, načelnik Štaba za vanredne situacije Trebinje

Sutra već će privatne zdravstvene ustanove dostavljati izvještaje do devet sati ujutru za prethodni dan koliko su imali testiranih i kakva je situacija u privatnim zdravstvenim ustanovama. Razlog za donošenje ovakve odluke je što su neki od sugrađana izbjegavali ljekare porodične medicine i nsimo imali jasnu sliku i u tom trenutku je moglo dolaziti do širenja zaraze

Ljekari su zabrinuti ne samo zbog povećanja broja zaraženih, nego i zbog sve težih kliničkih slika kod oboljelih.

STANKO BUHA, zamjenik direktora Trebinjske bolnice za medicinska pitanja

Od 38 jutros, 29 je na kiseoničkoj terapiji, dakle tri četvrtine su teško bolesni, veći je procenat i umiranja uglavnom ne od disajnih problema, zato smo se prilično spremili, ali ono zašta se nismo spremili za iznenađenja umire se preko pedeset odsato slučajeva od tromboembolije.

Među zaraženim sve je više djece. Povećan je broj pregleda u pedijatrijskim ambulantama i izostanaka u školama.

DARKO JEGDIĆ, direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Trebinje

Trenutno u našoj školi imamo 25 učenika koji su u izolaciji, u pitanju su porodični kontakti, imamo dva učenika koja su pozitivna na koronavirus i dva nastavnika koja su pozitivna, a u odnosu na prethodnu sedmicu to je veći broj pozitivnih i zaraženih.

Gradske vlasti za sada nemaju namjeru pooštravati mjere. Apel je stanovnicima Trebinja da poštuju postojeće. Maska na licu i fizička distanca su mjere koje svako od nas može da ispoštuje. Ohrabrujuća je informacija iz trebinjskog Doma zdravlja. Kako nam je rečeno, u petak očekuju značajnu količinu vakcina i nakon zdravstvenih radnika i korisnika usluga Doma penzionera, u Trebinju bi trebalo da počne vakcinacija opšte populacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име