Naslovna Izdvajamo Trebinjski anesteziolog dr Stanko Buha poručio da ne budimo više “covidioti”

Trebinjski anesteziolog dr Stanko Buha poručio da ne budimo više “covidioti”

0
Izvor:

Pomoćnik direktora trebinjske bolnice za medicinska pitanja Stanko Buha pozvao je danas na zvaničnoj fejsbuk stranici trebinjske bolnice sugrađane da prestanu da se bave teorijama zavjere i da poštuju preporuke stručnih osoba jer oni ipak znaju malo više.

Danas brojimo čak 40 hospitalizovanih pacijenata oboljelih od virusa SARS-CoV-2, dok je, primjera radi, 24. februara taj broj iznosio 11 pacijenata. U prevodu, to je borba za život čak 40 ljudi, uglavnom starije životne dobi, no zabrinjavajuća je činjenica da se u posljednjih nekoliko dana javljaju i ljudi mlađe životne dobi.

– Činjenica je da danas imamo tri četvrtine pacijenata na kiseoničkoj terapiji i to uglavnom na velikim dozama. Sada imamo više pacijenata na kiseoničkoj terapiji nego kada smo imali više od 100 hospitalizovanih pacijenata oboljelih od virusa korona – naveo je on.

Prema njegovim riječima, nijedan pacijent koji se javio u prvih četiri do pet dana od početka simptoma nije razvio tešku kliničku sliku, ali kada se zakasni sa terapijom onda je to kobno po pacijenta.

– Efekat bilo kakve terapijske procedure imamo samo ako počne da se primjenjuje odmah, poslije sedam dana je uzaludno. Neinvazivni respirator je izuzetno teško podnošljiv za pacijenta i koristi se samo za one koji su životno ugroženi, a kojih, nadamo se, nećemo imati nikako ili makar u malom broju – kaže je pomoćnik direktora trebinjske bolnice za medicinska pitanja u svom fejsbuk postu, gdje je svima poručio da ne budu “covidioti”.

On dodaje da je najteže je kad umire neko mlad, a zdravstvenim radnicima u Trebinju je bilo jako teško kada su od posljedica zaraze koronom izgubili svoju koleginicu.

– Kada imaš pred sobom konkretnog pacijenta onda više nije važno ni da li je virus napravljen u laboratoriji, ili da li vakcina pomaže, da li se taj pacijent ponašao prema preporukama ili nije, gdje se zarazio . Imaš samo zadatak da mu pomogneš – ističe dr Buha.

On dodaje da rad sa pacijentima sa teškim kliničkim slikama ima i svoje svijetle strane, a to je kada se neko poslije dugotrajne borbe oporavi, pogotvo ako se oporavi bez velikih posljedica.

Izvor: Srpska info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име