Naslovna Hercegovina Trebinjski ljekari idu na obuku u Banja Luku

Trebinjski ljekari idu na obuku u Banja Luku

0
Izvor:
Bolnica trebinje
Foto: Trebinje24

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Trebinju je održan sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova hercegovačke regije sa timom Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Univerzitetskog klinignog centra Banja Luka, radi sagledavanja stanja I preduzimanja neophodnih mjera, za što bolju pripremljenost zdravstvenih ustanova, Trenutno sse u Bolnici Trebinje, koja je gotovo cijela stavljena u covid- system, liječi 95 pacijenata.

Iskoristili smo malo smirenje situacije da dođu kolege iz Banja Luke sa stručne i operativne strane u pomoć za zimu,rekao je doktor Stanko Buha, pomoćnik direktora Bolnice Trebinje.

Iz ministarstva uvjeravaju da će sve bolnice u Republici Srpskoj, imati dovoljno opreme i kisika, te da će se raditi na dodatnoj edukacij medicinara. Iskustva sa intezivne njege Klib+ničkog centra Banja Luka, više su nego dobrodošla za ljekare trebinjske bolnice.

Segment intezivne medicine je medicina katastrofe koja daje jasna pravila, kako se ponažati kada nema dovoljno osoblja, kada nema specijalista, okrećemo se specijalizantima koji mogu itekako odgovoriti kazao je doctor Peđa Kovačević, specijalista pulomolog.

Milan Latinović, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, naglašava da će u programu biti šest specijalizanata.

Milan Latinović, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, naglašava da će u programu biti šest specijalizanata koji će biti obučeni za poslove u covid odjeljenju.

Trebinjski Dom zdravlja i pored ogromnog pritiska na timove porodične medicine, za sada nema problema sa medicinskim kadrom. Ispoštovane su sve procedura i preporuke u radu, a spremaju se kažu u uoravi za zimu, za kada se očekuje još teža situacija.

Pretrpani smo poslom, u zadnja 2-3 dana kao da malo jenjava, ali u porodičnoj medicine imamo dvoje pozitivnih, pa smo jednog ljekara sa biroa primili, pa sa osobljem nemamo problema- poručola je Branka Drašković, director Doma zdravlje Trebinje.

Sastanku su prisustovali i članovi Kriznog štaba u Trebinju.