Naslovna BiH Tužilaštva u BiH istražuju sporne nabavke kiseonika

Tužilaštva u BiH istražuju sporne nabavke kiseonika

0
Izvor: Faktor

Sve je počelo kada je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, prošle sedmice iznio teške optužbe o navodnim zloupotrebama koje su učinjene tokom nabavke medicinskih sredstava i lijekova u UKC-u RS.

Tužilaštvu Republike Srpske, kako su nam potvrdili iz te pravosudne institucije, 27. septembra od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci dostavljena je prijava Stanivukovića protiv Stanislava Čađe, direktora TGT Tehnogas iz Laktaša i Vlade Đajića, direktora UKC-a RS, zbog više krivičnih djela.

Oni su prijavljeni za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnju i stavljanje u promet štetnih proizvoda, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje isprave, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

– Ova prijava dodijeljena je u rad postupajućem tužiocu koji će izvršiti analizu prijave, analizu svih priloga dostavljenih uz prijavu i analizu druge dokumentacije za koju ocijeni da je potrebno prikupiti, a na čijem prikupljanju se već intenzivno radi, nakon čega će odlučiti u kojem smjeru će se dalje odvijati rad na ovom predmetu – kazali su za Faktor iz tužilaštva Republike Srpske, te dodali da s obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, više informacija, za sada, nisu u mogućnosti saopštiti.

Slučaj u Banjaluciprekrenuo je to da na svjetlost dana izađe niz drugih sličnih slučajeva u zdravstvenim ustanovama u BiH.

Sporno je to da samo jedna firma u BiH ima odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da kisik distribura kao lijek, a nekoliko zdravstvenih ustanova nabavljalo je industrijski kisik od firmi koje namju dozvolu za to.

Firmi TGT Tehnogas, između ostalog, Agencija je zabranila prodaju i distribuciju kisika.

Industrijski kiseonik godinama koristio se i u Domu zdravlja Zenica, a on je nabavljan preko firme Istrabenz plini d.o.o. iz Breze, koja takođe nema odobrenje Agencije za taj posao. Nakon što je ta informacija objavljena u medijima, iz Doma zdravlja su od te firme zatražili su neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje.

Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona uputio je dopis svim zdravstvenim ustanovama u tom kantonu da se dostave informacije o izvršenim nabavkama medicinskog kisika tokom pandemije koronavirusa.

On je naglasio da su dvije bolničke ustanove u ovom kantonu – Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opšta bolnica Tešanj, tokom čitave pandemije koristile isključivo medicinski kisik.

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona kazali su nam kako su nakon informacija u medijima da je Dom zdravlja Zenica kupovao kiseonik od firme lstrabenz plini, 29. septembra po službenoj dužnosti formirali predmet.

– U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ZDK, formiran je tužilačko-policijski tim, koji je odmah poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija. U cilju zaštite postupanja tužilaštva i zaštite donošenja konačne tužilačke odluke, nismo u mogućnosti dati vam više informacija o predmetu – istakli su.

Ista firma kiseonikom je snabdijevala i Kantonalnu bolnicu u Orašju. U odgovoru na naš upit, iz Tužilaštva Posavskog kantona kazali su da će preduzeti radnje u cilju provjera tih navoda.

Upit smo poslali i Tužilaštvu BiH, ali do objave ovog teksta iz te pravosudne institucije nismo dobili odgovor da li i šta konkretno poduzimaju u ovom slučaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име