Naslovna Hercegovina U Hercegovini potpisani sporazumi za pomoć stradalima od zemljotresa

U Hercegovini potpisani sporazumi za pomoć stradalima od zemljotresa

0

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš je u Bileći, Ljubinju i Berkovićima s načelnicima ovih opština potpisao sporazume o saradnji na realizaciji projekata izgradnje stambenih objekata, ukupne vrijednosti 1.304.600 maraka.

Ovim projektom biće stambeno zbrinuto 16 porodica čiji su objekti oštećeni u zemljotresu u aprilu 2022. godine i nisu uslovni za stanovanje.

U opštini Ljubinje biće izgrađen višeporodični stambeni objekat sa šest stanova za smještaj šest porodica, vrijednosti 650.000 KM. U opštini Berkovići biće izgrađeno devet individualnih stambenih objekata za čiju je izgradnju potrebno 592.200 KM, dok će u opštini Bileća biti izgrađen jedan individualni stambeni objekat vrijednosti 62.600 KM.

Finansijska sredstva za realizaciju ovih projekata je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

Čordaš je rekao kako je glavni cilj Vlade Republike Srpske da pomogne ljudima čiji su stambeni objekti oštećeni u zemljotresu i neuslovni su za stanovanje, te da se trajno riješi njihovo stambeno pitanje.

Sekretarijat će, zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske, iseljenim porodicama osigurati rješavanje stambenog pitanja u skladu sa standardima koji se primijenjuju u projektima koje implementira Sekretarijat iz oblasti stambenog zbrinjavanja.

Čordaš je u sklopu ove radne posjete obišao i građevinske radove u Nevesinju gdje je u toku izgradnja višeporodičnog stambenog objekta sa 12 stanova za interno raseljena lica, ukupne vrijednosti preko 1,2 miliona maraka.

Napominjemo da je ugovor za izvođenje građevinskih radova u Nevesinju potpisan u junu ove godine, a zgrada se gradi u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja – CEB2.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Sekretarijata, a glavni cilj je da se interno raseljenim licima omogući trajno stambeno zbrinjavanje, tj.  da se zatvore svi alternativni vidovi smještaja i da se ovoj kategoriji stanovništva obezbijede normalni uslovi za život.

Implementacija ovog projekta na području Republike Srpske je započeta 2015. godine, a finansira se iz kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope. Od ukupnih sredstava Srpskoj je pripalo preko 57 miliona maraka, od čega je kreditno zaduženje preko 35 miliona, a 21 milion su doprinosi lokalnih zajednica kroz zemljište, zgrade, plaćanje dozvola, saglasnosti i druge troškove vezane za izgradnju i infrastrukturu.

Ukupan broj porodica koje će biti stambeno zbrinute na području Republike Srpske kroz Projekat CEB2 je 703.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име