Naslovna Republika Srpska U SDS-u kada nema ništa drugo, onda je vijest i da se...

U SDS-u kada nema ništa drugo, onda je vijest i da se stranka prijavila na izbore

0
Bezidejnost i nedostatak prave aktivnosti opozicije najbolje oslikava najava da je najveća opoziciona stranka SDS danas predala prijavu CIK-u za Opšte izbore u oktobru 2022. I kako se kaže u najavi, prijavu će predati niko drugi nego predsjednik SDS Mirko Šarović, kojom prilikom će se obratiti i medijima.

Dakle, predsjednik SDS od obične i formalne procedure koju uglavnom obavlja amdinistrativno osoblje stranke, pravi događaj, u situaciji kada nema odgovora na mnogo važnija pitanja: u kakvom formatu opozicija izlazi na izbore, da li uopšte ima jedinstva unutar opozicije oko zajedničkih kandidata i ko je kandidat SDS za jednu od inokosnih funkcija. To je ono što interesuje javnost, ali i opozicione glasače. A ne da li će stranka izaći na izbore.

Na ova pitanja nema odgovora još niko ni iz SDS, iako se nezvanično špekuliše sa imenom predsjednika SDS Mirka Šarovića kao kandidata, ali se pominju i drugi kandidati. Nova lica i mlađe više niko i ne pominje.

Po svemu sudeći ime kandidata nećemo znati ni danas, jer još uvijek o tome organi stranke nisu donijeli nikakvu odluku, a prema informacijama koje imamo o kandidatima se tek ovlaš nagađa. I da li će SDS izaći sa imenom jednog kandidata ili sa prijedlogom za obje pozicije, kako ima određenih razmišljanja, pa će se onda pregovarati sa ostalim strankama opozicije. Ukoliko za tako nešto uopšte ima više vremena.

Brojna su pitanja zašto je unutar najveće opozicione stranke tolika misterija vezano za kandidata, a u javnosti se pojavila teza da se čeka ime kandidata SNSD-a, pa da se onda procijeni šta je u toj situaciji najbolje. To samo po sebi govori o nesigurnosti u opozicionim redovima i nedostatku samopouzdanja. Ili se radi o nečemu sasvim trećem što je iza kulisa javnosti. U svakom slučaju saznaćemo uskoro.

Ono što najviše zabrinjava sve one koji žele neophodne promjene stanja jeste činjenica da opozicione stranke nisu uspjele da stvore jedinstvenu atmosferu između sebe pred izbore, tako da već predugo, skoro 6 mjeseci, nema zajedničkih sastanaka, a kalkulisanje sa kandidatom SDS je umanjilo mogućnost da se taj isti kandidat, personalno i sa programom, na što bolji način predstavi javnosti.

Istovremeno propuštene su brojne prilike da se na radikalniji način opozicija nametne javnosti, posebno nakon dobro posjećenog protesta opozicije krajem 2021. godine u Banja Luci, kada su i pročitani određeni zahtjevi, ali se nije išlo dalje od toga. Jer nezadovoljstva građana stanjem u društvu ima, ali očigledno nema hrabrosti ni volje da se na pravi način stane ispred tih građana. Praznina se popunjava standardnim improvizacijama i zamajavanjem javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име