Naslovna Hercegovina Trebinje U Trebinju obilježen Vidovdan: Dan stradanja i junaštva

U Trebinju obilježen Vidovdan: Dan stradanja i junaštva

0
Izvor: N.N

TREBINJE – Na području grada Trebinja obilježen je Vidovdan, koji se, osim kao krsna slava Trećeg puka i Vojske Republike Srpske, u ovom gradu obilježava i kao dan stradanja i junaštva spskog naroda na ovim prostrima.

Na Klobuku, kod spomen-kapele izgrađene u pomen na 162 boraca crnogorsko-hercegovačkih bataljona poginulih 1915. godine u borbama s austrougarskim jedinicama, služen je pomen i održan tradicionalni čas istorije.

Spomen-kapelu je, u znak sjećanja na klobučke junake, podigao kralj Aleksandar Karađorđević 1926. godine, a sredstva za obnovu nakon devet decenija obezbijedila je  trebinjska gradska uprava.

Istovremeno je služen i pomen stradalim popovopoljskim Srbima u selu Veličani u spomen-kosturnici i kod mozaika Bijelog anđela pored jame Jagodnjače, a u prisustvu velikog broja potomaka stradalih i vjernika, čime je obilježno 80 godina od pogroma srpskog naroda Popovog polja.

Za samo nekoliko junskih dana 1941. godine, od 23. do 28. juna, u jamu Jagodnjaču ‐ Ržani do, ustaše su izmasakrirale i bacile preko 200 muškaraca, civila iz nekoliko popovopoljskih sela.

Najmasovnije stradanje dogodilo se u noći između 23. na 24. jun, kada je na monstruozan način istrebljivana desna strana Popovog polja, kojom prilikom su te kobne večeri samo iz sela Veličana umorena 34 mještanina.

.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име