Naslovna Izdvajamo Uskoro drastično poskupljenje struje u Republici Srpskoj (Video)

Uskoro drastično poskupljenje struje u Republici Srpskoj (Video)

0

Direktor ERS je rekao da je jedan od zaključaka samita da će zbog oporezivanja emisije ugljen-dioksida koje se u Evropi već primjenjuje, a u BiH će to početi od 2026. godine, poskupiti struja iz termoelektrana nakon toga i da se na Balkanu zbog toga mora hitno raditi na puštanju u rad postrojenja na obnovljive izvore energije, u čemu je ERS u prednosti jer će u narednom periodu povećati za 33 odsto svoj portfolio “zelene energije”.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović izjavio je danas da Republika Srpska, odnosno BiH, jedina u regionu izvozi struju, te istakao da je važno očuvati energetsku nezavisnost i saradnju između zemalja regiona da bi obezbijedili što bolje i jeftinije snabdijevanje građana strujom.

Petrović na završnoj konferenciji za novinare četvrtog Samita energetike “SET Trebinje 23” rekao da i na nas i ovaj region utiče evropska politika i energetska kriza i da zato kao mala zajednica treba da vodimo računa o energetskoj nezavisnosti i stabilnosti.

Petrović je dodao da je jedan od tih načina saradnje i ideja predsjednika Mađarske Viktora Orbana, za koju je rekao da je dobra, da se postojeći energetski sistemi uvežu na postojećoj osnovi i ako treba zajedno prave nove kapacitete i da kada nekom treba da može da se razmijenjuje energiju, što bi donijelo uštede i jeftiniju energiju.

On je naveo da su Samit u Trebinju posjetili stručnjaci iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Mađarske, Austrije i Kine u okviru koga je održano devet stručnih panela.

Petrović je pojasnio da su skokovi cijena struje na tržištu zbog energetske krize uticali na pražnjenje investicionog potencijala jer su kompanije morale da kupuju skupu struju na tržištu, navodeći da već došlo do stabilizacije cijena struje na tržištu, koja na berzama iznosi od 90 do 120 evra po megavat-času.

On je istakao i da će doći do integracije trgovine i tržišta struje u regionu i da će BiH jedina biti bez berze struje i da treba usvojiti prvo zakone, navodeći da će berze formirati i Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albaniji koja će obuhvatiti i samoproglašeno Kosovo.

Petrović je ukazao i da je preopterećena prenosna mreža u regionu zbog povećanog uključenja obnovljivih izvora energije, što treba poboljšati, a potrebno je i veća primjena pametnih tehnologije i brojila, očuvanje postojećih termopostrojenja i omogućiti resurse za električne punjače za automobile, jer će se od 2030. plaćati takse za automobile na dizel i benzin.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име