Naslovna Republika Srpska Vidovićeva najavila stezanje kaiša i godinu štednje

Vidovićeva najavila stezanje kaiša i godinu štednje

0
Izvor:

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je večeras da će prijedlog republičkog budžeta za narednu godinu biti spreman do 15. decembra, kada bi trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine Srpske.

Ona je istakla da će 2021. biti godina štednje zbog pandemije virusa korona.

Vidovićeva je izjavila da se ove godine na materijalnim troškovima uštedjelo 55 miliona KM, dok su za narednu godinu planirane uštede veće od 100 miliona KM i ta sredstva će biti usmjerena u Kompenzacioni fond za pomoć privredi i zdravstvenom sektoru.

Ona je naglasila da tim uštedama neće biti smanjivana prava budžetskih korisnika – socijalna davanja i plate, dok će penzije biti povećane u skladu sa Zakonom.

Vidovićeva je rekla da u narednoj godini nije planirano povećanje plata jer za sada nema realnih mogućnosti za to.

Ona napominje da nisu tačni navodi opozicije da je u ovoj godini rebalansom ušteđeno samo 13 miliona KM, te pojašnjava da su prvim rebalansom ušteđena 42 miliona KM, a drugim 13 miliona KM, što čini ukupne uštede od 55 miliona KM.

Govoreći o poravnanju sa Federacijom BiH po osnovu prihoda od PDV-a, Vidovićeva je za RTRS navela da su ove godine bila dva takva poravnanja – jedno od 22 miliona KM, a drugo od 32 miliona KM, čime je Srpska poboljšala prihode koji joj pripadaju od ovog vida poreza.

Ona je istakla da u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom Srpska neće prihvatiti uslove koji podrazumijevaju prenošenje nadležnosti, te da će u slučaju da eventualno propadnu pregovori o novom aranžmanu sa tom međunarodnom institucijom Srpska naći kreditna sredstva iz drugih izvora.

Vidovićeva je podsjetila da je zaduženost Srpske 44 odsto od BDP-a, dok je granica (po pravilima iz Mastrihta) 55 odsto.

(Srna)