Naslovna Izdvajamo Više od 450.000 nevažećih listića – Šta je uzrok?

Više od 450.000 nevažećih listića – Šta je uzrok?

0

Prema najnovijim podacima Centralne izborne komisije BiH, na više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta evidentirano je više od 445.000 nevažećih glasačkih listića, najviše onih s imenima kandidata za Parlament i Predsjedništvo BiH.

Iako zastrašujuće brojke svaki put iznenade, zaboravljamo da je i u prethodnim, pa i onim ranijim izbornim ciklusima ovakva statistika bila konstanta.

Broj nevažećih glasačkih listića nekada se kretao i do 700.000, kaže predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ i bivši predsjednik CIK-a BiH Vehid Šehić.

Dodaje da su procenti u evropskim zemljama s razvijenom demokratijom i većom odgovornošću građana ipak daleko niži te pojašnjava da se broj nevažećih listića ne može izjednačiti s brojem birača koji su ih popunjavali, budući da je jedan birač dobijao po četiri listića.

– Jedna kategorija nevažećih listića kod nas su oni koji se namjerno prave nevažećima zloupotrebom položaja nesavjesnih članova biračkih odbora. Druga kategorija nastaje iz neznanja birača koji, naprimjer, označe dva politička subjekta, ali mislim da je takvih sve manje. Imate i kategoriju građana koji listiće svjesno prave nevažećima na način da nešto na njima napišu, dopišu ili ga prekriže, i imate ove „bijele“ glasačke listiće koje birač nije popunio jer smatra da nema za koga glasati – pojašnjava Šehić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име