Naslovna Republika Srpska Višković: Penzije od januara veće za 13,5 odsto

Višković: Penzije od januara veće za 13,5 odsto

0
Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povećanju penzija za 2023. godinu od 13,5 odsto, a sredstva su obezbijeđena budžetom, saopštio je premijer Radovan Višković nakon sjednice Vlade.
Višković je naveo da je povećanje ranije najavljeno, ali da se od 1. januara pristupilo i vanrednom usklađivanju penzija od 0,18 odsto.„Na današnjoj sjednici Vlade smo donijeli odluku i o vanrednom usklađivanju penzija za 2023. godinu od 0,18 odsto, tako da je ukupni rast penzija za 2023. godinu 13,5 odsto“, naveo je Višković.

Premijer je istakao da na usklađivanje penzije, odnosno uvećanje, utiče rast plata i visina inflacije. Iako je inflacija iznosi preko 200% a minimalna plata uvećana za bijednih 7% a penzije za 13,5%.

„Za to smo obezbijedili sredstva u budžetu i pratićemo sve ekonomske pokazatelje u ovoj godini. Kada budemo bili u poziciji da korigujemo penzije mi ćemo to raditi, kao što smo radili i u prethodnom periodu“, istakao je Višković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je najniža penzija u prošloj godini iznosila 242 KM, i da će nakon uvećanja od 13,5 odsto iznositi 275 KM.

Za realizaciju ovih odluka, obezbijeđena su dodatna sredstva u iznosu od oko 3.6 miliona KM mjesečno, odnosno oko 43.2 miliona KM do kraja ove godine.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име