Naslovna Hercegovina Bileća Višković: Za stanje u Bileći odgovorni isključivo lokalna zajednica, načelnik i Skupština

Višković: Za stanje u Bileći odgovorni isključivo lokalna zajednica, načelnik i Skupština

0

Premijer Srpske, Radovan Višković, rekao je danas u Trebinju da će Vlada RS pomoći Opštini Bileća da prevaziđe probleme u kojima se trenutno nalazi. Višković smatra da je odgovornost za stanje u ovoj Opštini isključivo na lokalnoj zajednici, načelniku i Skupštini.

„Zadužio sam ministarku finansija da kontaktira sa nekim iz Opštine da pripreme dokumentaciju da im pomognemo da prevaziđu svoje probleme. To govorim da ne bi bilo da je predsjednik Vlade došao samo u Grad Trebinje, gdje je gradonačelnik iz SNSD-a, a zaobilazi lokalne zajednice u kojima je neki drugi načelnik. Moj odnos je isti prema svima, ja ću sigurno doći i u Bileću, naći ćemo načina da spasimo tu Opštinu kako bi ona mogla da pruži građanima sve što treba. Vladu i resorne ministre mora da interesuje i šta se dešava u Bileći i priteći ćemo u pomoć njima. Meni je svaka lokalna zajednica bitna“, rekao je Višković.

Međutim, činjenice govore da problemi Opštine Bileća u proteklom periodu nisu mnogo zanimali ni Vladu, ni njene ministre. Nakon osam godina vladavine SNSD-ovog načelnika Miljana Aleksića, Opština Bileća ostala je u dugovima od oko 20 miliona marakaplate su kasnile godinama, nisu plaćani porezi i doprinosi, a zbog dugova su opštinski računi mnogo puta blokirani. Na posljednjim lokalnim izborima Aleksić je izgubio od SDS-ovog kandidata Veselina Vujovića, a problemi su ostali isti.

Na pitanje „Direkta“ šta o Republici Srpskoj govori činjenica da jedna njena opština može da napravi dug od čak 20 miliona maraka, pritom kršeći zakone poput neplaćanja poreza i doprinosa državi, premijer Višković svu odgovornost prebacuje na lokalnu zajednicu.

„Ali to se nije sve desilo samo u vrijeme SNSD-ove vlasti, nije bila osam godina SNSD-ova vlast, u međuvremenu su se ta dugovanja stvorila i kad su drugi bili, znate da je bilo načelnika iz Srpske radikalne stranke i Srpske demokratske stranke, tako da nije to samo naslijeđeno stanje SNSD-ovog načelnika. A odgovornost je na lokalnoj zajednici, na načelniku i Skupštini. Ako smatraju da treba da traže odgovornost, oni to mogu da urade“, odgovorio je Višković.

SNSD-ov Miljan Aleksić bio je načelnik Opštine Bileća od 2012. do 2020. godine. Prije njega, bilećki načelnik bio je radikal Dragan Babić koji je izabran na vanrednim izborima, nakon iznenadne smrti tadašnjeg načelnika, SNSD-ovog Slavka Bekana. Od 2004. do 2008. godine na čelu bilećke Opštine nalazio se SDS-ov Miladin Samardžić.

Babić je javno tvrdio da je 2012. godine, na dan kada je on predao mandat načelnika, deficit u budžetu Opštine Bileća bio oko 1,8 miliona maraka, a da ga je Aleksić „frizirao“ i prikazao u iznosu od 3,1 milion maraka. Zvanični podaci o stvarnom stanju duga u tom periodu nisu poznati.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име