Naslovna Hercegovina Gacko Vjetar nosi pepeo, a ko bi ga onda hvatao!

Vjetar nosi pepeo, a ko bi ga onda hvatao!

0

Režim rada termoelektrane, koji podrazumeva zaprašivanje okoline hiljadama tona pepela, nikoga ne uzbuđuje. Zato je i danas većina Gačana rezignirano slegla ramenima kad je na nebu videla pečurku od pepela.

Menadžment RiTE Gacko se zvanično o ovom problemu nije oglašavao, a i zašto bi? Čini se da niko od njih ne oseća odgovornost, čak ni moralnu. Rekli su koji su uzroci, a rešenja niko nema. Doveli su je u poziciju da “ili će da praši, ili neće da radi”.

Skupštinska većina je odbila da raspravlja o problemu koji to i nije jer, kako reče načelnik opštine, lekar po vokaciji, vetar nosi pepeo, a ko bi ga onda hvatao. Dakle, ne zagađuje.

pepeo-rite-gacko
Oblaku popela se pridružuje i crni oblak sagorelog mazuta kojim se “pojačava” kaloričnost uglja iz gatačkog rudnika

Sa druge strane, nema ni pritiska javnosti. Da su oteti, građani bi trepnuli. Ovako,dok pepeo prekriva, najlakše je zažmuriti.

Inspekcije se takođe prave mrtve jer je veliki novac u igri, sad kada je kWh na berzi dostigao 200-250 evra. Uostalom, nema pritiska javnosti. Da rade, bilo bi pritiska onih odozgo. A oni bi mogli da ih smene. Ukratko, zaposednuta država plaća da inspekcija ne radi.

Iz te perspektive, Gacko i sve u njemu je žrtvovano kako bi ERS ostvario ekstra-profit za koji ne znamo gde odlazi jer su, kao i država, i javna preduzeća zaposednuta i pretvorena u tajne, privatne organizacije.

Na prostoru koji se prazni, preostale stanovnike će efekti zagađenja stizati u godinama koje dolaze.

I laiku je jasno da životna sredina izdiše pod slojem pepela koji ne jenjava.

Priča o ruralnom turizmu, zdravoj hrani- mesu, mleku, medu, voću i povrću, kapitulira pred prizorima stuba pepela koji svakodnevno ide u nebo.

“Direkt”, takoreći na sopstvenu odgovornost, izveštava o stanju koje se ne popravlja. Sami nisu u stanju da išta promene, a niko sa strane neće doći da pomogne.

Konstatujemo i da je “prašnjavi” režim rada u Gacku opšteprihvaćen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име