Naslovna Republika Srpska Vlada Republike Srpske isplanirala „kresanje“ plata, stigao im odgovor „Neće moći“

Vlada Republike Srpske isplanirala „kresanje“ plata, stigao im odgovor „Neće moći“

0
Izvor:

Sindikat uprave Republike Srpske smatra da je dio najavljenih mjera u Programu fiskalne konsolidacije neprihvatljiv i nedopustiv, jer bi izazvavo ozbiljne egzistencijalne probleme za više od 6.500 zaposlenih.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske uputila je u skupštinsku proceduru Prijedlog programa fiskalne konsolidacije čijim mjerama se predviđa umanjenje primanja zaposlenih u jedincama lokalne samouprave i za više od 40 odsto, ali i otpuštanje zaposlenih u okviru jedinica lokalne samouprave.

„Od Vlade, Narodne skupštine i poslanika tražimo da se ovakve mjere ne razmatraju sve dok reprezentativni Sindikat i resorno Ministarstvo ne obave konsultacije i razgovore na ovu temu. Razlog leži u činjenici što je pitanje cijene rada za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave  u isključivoj nadležnosti Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave čiji potpisnici su Sindikat uprave RS i Ministarstva uprave i lokalne samouprave – saopštio je sindikat“

Ukoliko se sve mjere iz Programa finansijske konsolidacije usvoje i kao takve postanu obavezujuće za Vladu Republike Srpske, a Vlada RS se odluči da jednostrano umanji dostignuti nivo prava zaposlenih, Sindikat uprave će o tome obavjestiti sve relevantne međunarodne institucije, a prije svega Izvršni direktorat za socijalna pitanja Savjeta Evrpope i započeti sve oblike sindikalne borbe u cilju sprečavanja egzistencijalnih problema i socijalnih nemira.

„U godini kada Republika Srpska bilježi istorijski nivo bruto društvenog proizvoda i kada svi očekujemo da dođe do rasta plata i životnog standarda jer plate stagniraju od 2008. godine, Vlada Republike Srpske narodnim poslanicima predlaže da na 18. sjednici Narodne skupštine kroz mjere Programa fiskalne konsolidacije omogući jednostrano umanjenje plata i otpuštanje radnika“ naveli su iz Sindikata.

Kako piše u Programu fiskalne konsolidacije, preporučena mjera za saniranje ostvarenog deficita u jedinicima lokalne samouprave u periodu 2021–2023. godina između ostalih je i ta da se cijena rada definisana Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske uskladi sa cijenom rada koja se primjenjuje kod obračuna plata za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Takođe, Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske ugovoriti iznos naknade po osnovu ostalih ličnih primanja na način da se ona svede na trenutno propisani minimalni iznos (regres za korišćenje godišnjeg odmora, troškova jednog toplog obroka, naknada troškova prevoza prilikom dolaska na posao i povratka sa posla i dr.).

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović kaže da Vlada po pitanju bilo kakvih izmjena radničkih prava razgovara sa socijalnim partnerima.

„Bilo kakve promjene ne mogu se desiti bez Posebnog kolektivnog ugovora. Cijene rada jesu različite na republičkom i lokalnom nivou, ali kada se saberu koeficijenti to dođe na približno isto. Možemo samo razgovarati o povećanju plata za sve radnike u Republici Srpskoj jer su i troškovi života veći. Sindikat neće da dozvoli bilo kakvo smanjenje plata“, istakao je Zelenović za Capital

Cijena rada u organima javne uprave nanivou Republike Srpske je 100 KM, a najnijže cijene rada u okviru jedinica lokalne samouprave kreću se od 110 KM do 145 KM.

U sindikatu napominju da su pokrenuli inicijativu za vraćanje toplog obroka i regresa u javnom sektoru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име