Naslovna Hercegovina Trebinje Vlada RS: ERS ima velike plate i višak radnika

Vlada RS: ERS ima velike plate i višak radnika

0

– Dok zaposleni u „Elektroprivredi Republike Srpske“ traže povećanje cijene rada, u Vladi RS ih podsjećaju da su njihove plate znatno iznad prosjeka u odnosu na druga javna i privatna preduzeća, a broj zaposlenih prekomjeran.

Osim velikih plata, Vlada RS je u Programu ekonomskih reformi od 2023. do 2025. godine,  navela i da ERS opterećuje broj radnika i kvalifikaciona struktura te da preduzeća iz ovog sistema rade sa veoma slabom likvidnošću uz često izraženo neefikasno upravljanje.

„Dok je broj radnika i kvalifikaciona struktura u sistemu ERS opterećujuća i nepovoljna, a produktivnost niska, prosječne plate u ovom preduzeću su znatno iznad prosjeka poredeći ih sa drugim javnim i privatnim preduzećima. Posljedica je da preduzeća iz sistema ERS rade sa veoma slabom likvidnošću uz često izraženo neefikasno upravljanje“, navedeno je u dokumentu.

Garancije date „Elektroprivredi RS“ potencijalni rizik za budžet

Dokumentom je Vlada predvidjela i nastavak restrukturiranja i reorganizacije ERS-a koja je podijeljena je u dvije faze, ali i priznala i da garancije koje je Srpska dala „Elektroprivredi RS“ predstavljaju potencijalni rizik za budžet.

„Razdvajanje djelatnosti i reorganizacija pet elektrodistributivnih preduzeća, kao preduslov za liberalizaciju nije u potpunosti završena. Druga faza  koja je planirana je restrukturiranje proizvodnih preduzeća i reorganizacija ERS u cjelini, radi uspostavljanja efikasne i optimalne organizacije koja će omogućiti profitabilno i efikasno poslovanje sistema ’Elektroprivrede’ u cjelini“, piše u dokumentu.

To, dodaje se, podrazumijeva potpunu kadrovsku i korporativnu reorganizaciju načina poslovanja, ali i rekonstrukciju, modernizaciju, remont i ugradnju ekoloških sistema za prečišćavanje u termoelektranama, te unapređenje sistema upravljanja u čitavom holdingu.

Vlada navodi i da su trenutne cijene električne energije za potrošače u Republici Srpskoj višestruko su niže od tržišnih kretanja na evropskim berzama dodajući da ovakve cijene ne odražavaju stvarne troškove poslovanja preduzeća.

„Ukupna ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu su do sada bila nedovoljna, a jedan od razloga je nizak prihod od prodaje električne energije domaćim potrošačima, odnosno držanje nivoa cijena koje ne opravdavaju troškove, te nepotrebno veliki broj zaposlenih u javnom preduzeću“, ističe se u dokumentu.

Podsjećamo, Sindikat udruženih radnika energetike prošle sedmice je zatražio od uprave „Elektroprivrede RS“ povećanje cijene rada sa 150 na 170 maraka ili za oko 12 odsto.

(Capital Foto: Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име