Naslovna Izdvajamo Vlada Srpske se zadužuje a dijeli novac šakom i kapom

Vlada Srpske se zadužuje a dijeli novac šakom i kapom

0

Vlada Srpske nasumično i neplanski dijeli budžetski novac šakom i kapom, dok istovremeno zadužuje građane. Tako je u samo nekoliko sedmica donijela odluke kojima će Republiku Srpsku i njene građane zadužiti za 110 miliona KM.

Početkom avgusta ove godine,pedesetom jubilarnom emisijom obveznica, Republika Srpska je zadužila građane na iznos od 30 milona KM po rekordnoj kamatnoj stopi od 5,5 odsto. Nedugo nakon toga, ministarstvo finansija objavljuje javni poziv za 51. emisiju obveznica vrijednu 50 miliona KM.

Posljednja odluka o zaduženju objavljena je početkom septembra i odnosi se na 75. aukciju trezorskih zapisa preko kojih vlast planira prikupiti 30 miliona KM a koje će vratiti do kraja godine.

– Uplate novčanih sredstava, po osnovu sklopljenih poslova, vršiće se do 21. septembra 2022. godine, najkasnije do 10:00 časova. Nakon izvršenih uplata Ministarstvo finansija Republike Srpske će uputiti zahtjev Centralnom registru da izvrši registraciju hartija od vrijednosti. Registracija će biti obavljena, 21. septembra 2022. godine, navodi se u pozivu ministarstva finansija koji je nedavno objavljen.

Međutim, iako u pozivu nije jasno naznačeno za šta će novac biti upotrijebljen,član Predsjedništva BiH Milorad Dodik to zna.

 „Ovo su operativna zaduženja koja idu za tim da se servisiraju obaveze ali isto tako preko 200 miliona KM je otišlo na servisiranje iz prošlosti iz vlastitih izvora i resursa”, kaže Milorad Dodik,član Predsjedništva BiH (SNSD).

Prema informacijama iz Ministarstva finansija, ove godine je u Poreskoj upravi prikupljeno skoro milijardu maraka prihoda više nego prošle godine i zato je nejasno zbog čega Vlada Srpske ide u stalna zaduženja, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

 “Da li su to novci koji će biti potrošeni za predizbornu kampanju ili su to neki novci koji će biti plasirani preko dvorskih firmi teško je reći jer nemamo jasnu definiciju osnova za to zaduženje ja mislim da ćemo ne mi kao građani i radnici nego naša djeca doći u situaciju da vraća te dugove”, kaže Pavlović.

Postavlja se pitanje zbog čega se ovogodišnji višak prihoda nigdje ne pominje i gdje je taj novac, kažu u opoziciji. Zato će tražiti održavanje posebne sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je budžet Republike Srpske.

“Ono što zabrinjava je činjenica da je dug po glavi stanovnika svakog građanina 5 400 KM, a građanima FBiH 2 900 KM, i to ide u prilog tezi da je Vlada skupim investicijama otišla u skupe investicije i nije išla u zaštitu građana”, kaže Milan Radović, poslanik SDS-a u NS RS.

“Očigledno da ova vlast nije znala ništa drugo da radi nego preko tendera izvlače novac u svoje privatne džepove iz budžeta a u budžet ubace pare od zaduženja po logici nećemo mi biti tu kad se bude vraćalo”, kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS RS.

Republici Srpskoj sljedeće godine dospijeva naplata duga većeg od miljardu KM, od čega samo 400 miliona KM po osnovu petogodišnje, netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi, a izgubljen je i spor protiv slovenačkog Vijadukta vrijedan 90 miliona KM koji će uskoro stići na naplatu. Ukupan dug Srpske krajem prošle godine iznosio je 6,1 milijardi KM.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име