Naslovna Hercegovina Vladika Dimitrije služio vaskršnju liturgiju u Mostaru

Vladika Dimitrije služio vaskršnju liturgiju u Mostaru

0
Izvor: Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je vjernicima u Mostaru da treba da otvore srca, prepoznaju život i otrgnu se od smrti, da izaberu dobro i odupru se od zla koje nema silu ako se vjeruje u Hrista.

Vladika Dimitrije služio je jutrenje i Vaskršnju liturgiju u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru uz sasluženje mostarskog sveštenstva.

U besjedi vjernicima je naglasio da su Hristova žrtva i ljubav sve ispunili.

„Od Ada u koji se spustio na Veliku subotu, bio je na zemlji s nama i dao nam Jevanđelje, do njegovog vaznesenja i vaskrsenja. Sve je ispunjeno ljubavi Hristovom samo treba da mu se obratimo i da prepoznamo tu svjetlost, da očima našeg uma ugledamo svjetlost Hristovu“, naveo je vladika.

Vladika Dimitrije je naglasio da Vaskrsom vjernici treba da izaberu da krenu u novi život, kao što je Hristos ustao iz mrtvih.

„U hrišćanskom životu nema ništa automatski, nema ništa magijski. Na jednoj strani je čovjek, njegovo srce i njegova sloboda, a na drugoj vaskrsli Hristos koji daje blagodat onome ko hoće i ko se trudi. Hristos vaskrse“, poručio je vladika zahumsko-hercegovački.

Mostarski sveštenik Duško Kojić rekao je da nakon svakog stradanja dođe vaskrsenje.

„U sedmici stradanja prije Vaskrsa naučili smo da je dobro i stradati, da je Gospod stradao za nas, na krstu bio i tek poslije stradanja vaskrsnuo. U ovoj pandemiji dobro smo se naučili tom stradanju. Nadam se da smo se u ovom vremenu naučili da poštujemo zdravstvene radnike koji za nas stradaju i sve ljude“, naveo je Kojić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević, koji je prisustvovao liturgiji, čestitao je Vaskrs pravoslavnim vjernicima Mostara.

„Današnji dan i vaskrsenje života trebalo bi da nas uputi na to da otvorimo svoja srca i da vaskrsne svako dovro, te da vasksavajući dobro u nama dovedemo do toga da ovaj svijet bude bolje mjesto za život“, naveo je Milivojević.

Nakon liturgije, podijeljena su vaskršnja jaja vjernicima, koji su uz tradicionalni pozdrav „Hrisos vaskrse – vaistinu vaskrse“ jedni drugima čestitali praznik, sa željom da se što prije izađe iz pandemije i da se za praznike okupljaju i druže u većem broju.

Vaskršnje liturgije jutros su služene i u manastiru Žitomisliću, Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju i Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име