Naslovna Hercegovina Trebinje Vrtoglavi rast cijena stanova u Trebinju: Kvadratni metar već dostigao cifru od...

Vrtoglavi rast cijena stanova u Trebinju: Kvadratni metar već dostigao cifru od 3.000 KM

0
Izvor: Avaz

Prema nekim podacima, u ovom gradu se trenutno gradi deset stambenih objekata s najmanje po 50 stanova

Ekspanzija stanogradnje u Trebinju je odavno uzela maha, a čak i u doba pandemije koronavirusa ne posustaje. Prema nekim podacima, u ovom gradu se trenutno gradi deset stambenih objekata s najmanje po 50 stanova.

Blizina mora, popularnih turističkih destinacija Dubrovnika i Herceg-Novog, blaga klima, pristupačne cijene hrane, samo su neki od elemenata koji privlače sve veći broj onih koji žele stan u ovom gradu.

Platežna moć

Prema riječima Mubine van Ven Isović, vlasnice agencije za promet nekretnina u Trebinju, cijene nekretnina su u porastu.

– Cijena kvadratnog metra kvadratnog stana u Trebinju je već dostigla cifru od 3.000 KM. Kupci tih stanova su uglavnom iz inozemstva, bilo da su stranci, ili pak naši ljudi koji žive tamo, znači oni koji imaju bolju platežnu moć – pojašnjava Ven Isović.

No, to stvara probleme lokalnom stanovništvu.

– Trebinjcima je jako teško iskeširati ovu cifru, pa se oni okreću stanovima koji su stariji, i samim tim dosta jeftiniji. Cijena kvadrata u ovim stanovima je dosta niža, oko 1.500 do 2.000 KM. To je jedna opcija, a druga opcija je da kupe plac i sami nešto grade. Mada i to sada postaje skuplje, jer su cijena građevinskog materijala u porastu – navodi Ven Isović i dodaje da Trebinje s obzirom na to da veliki broj stanova kupuju stranci poprima sve više izgled turističkog mjesta.

Kako navodi, u ovom gradu ima puno stanova u kojima su u mraku tokom zimskih mjeseci.

Tokom sezone

Ima puno zgrada u kojima samo deset posto stanova služi za stanovanje tokom cijele godine, a u ostalim se boravi samo tokom sezone – ističe Ven Isović.

Najavljivana izgradnja aerodroma u Trebinju svakako će utjecati na cijene stanova, a do koje mjere će ići to niko ne može predvidjeti.

Raj za penzionere

Ugledni njemački portal Fokus uvrstio je Trebinje na listu top 10 svjetskih gradova za život u penzionerskim danima.

Kako su pojasnili, prijatna klima, ljepote grada, očuvana priroda, zdrava hrana i pristupačne cijene, neki su od razloga koji su Trebinje pozicionirali na visoko drugo mjesto svjetske top-liste najboljih gradova za život starih, po izboru njemačkog portala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име