Naslovna Izdvajamo Vučinić: Hoće li presuđeni prevarant napustiti Vladu zajedno sa neradnicima?

Vučinić: Hoće li presuđeni prevarant napustiti Vladu zajedno sa neradnicima?

0

Opozicioni poslanici ne odustaju od pritiska na predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića od koga traže da riješi dilemu oko kriterijuma za imenovanje članova Vlade.

Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić pitao je premijera da li planira da iz Vlade istjera sve “prevarante” ili samo one koji ne dolaze na posao.

-Gospodin Višković kaže da će svi prevaranti u Vladi dobiti otkaz. Višković je one ljude koji ne dolaze na posao nazvao prevarantima, a presuda Osnovnog suda, potvrđena presudom Apelacionog suda 03. septembra 2007. godine, kaže da je gospodin Petar Đokić, ministar u Vladi, presuđeni prevarant. Zanima me da li će i on sa tim prevarantima dobiti otkaz i biti istjeran iz Vlade?-upitao je Vučinić.

Ministar Đokić donio je uvjerenja da je neosuđivan i da se protiiv njega ne vodi krivični postupak, rekavši da pristaje da mu se ponovo sudi po istoj prijavi.

-Ispred sebe imam dva dokumenta koje su izdali nadležni organi Brčko distrikta. Prvi dokument je uvjerenje koje kaže „neosuđivan“  izdato u ponedjeljak, drugo uvjerenje je da se „ne vodi krivični postupak“ i da sam „neosuđivan za djela do pet godina kazne zatvora“. Vi se stalno držite nečega što je prijava po osnovu procesa koji je, svojevremeno, pokrenut od svih vas. Ja sada prihvatam da za istu tu prijavu bude javno suđenje Petru Đokiću na Trgu Krajine -kazao je Đokić.

Vučinić je pojasnio da se za isto djelo ne može suditi dva puta i dodao da će se, kada se „oslobodi pravosuđe“, Petru Đokiću „suditi za druge prevare“.

-Ja razumijem da Đokić nije iz pravne struke, zapravo i ne znamo koje je struke, moram da kažem da postoji brisanje osude i da postoji zakonska rehabilitacija. Ovo što Petar Đokić govori, da bi opet želio da za isto djelo bude presuđen,  postoji jedna stvar koja se zove „ne bis in idem“- „ne dva puta o istoj stvari“. Ne može se gospodine Đokiću dva puta za istu stvar suditi, jedino ako opet prevarite državu pa će Vam se za neko drugo krivično djelo suditi, što će se i desiti kada se oslobodi pravosuđe- kazao je Vučinić.

Radovan Višković, nije odgovorio na postavljena pitanja.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име