Naslovna Hercegovina Bileća Vujoviću 14 i po godina robije za ubistvo Petra Bajčetića u Bileći

Vujoviću 14 i po godina robije za ubistvo Petra Bajčetića u Bileći

0
Miljan Vujović (41) iz Bileće osuđen je u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu na 14 i po godina zatvora zbog ubistva vlasnika kafića „NN“ u Bileći Petra Bajčetića i organizovanja zločinačkog udruženja.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavo sudija Blagoje Dragosavljević.

Sud je u ponovljenom postupku prekvalifikovao krivično djelo pa je Vujović ovom presudom osuđen za ubistvo, a ne za teško ubistvo kako je stajalo u optužnici. Osim toga, Vujović nije osuđen za pokušaj otmice.

Vujovića je ranije banjalučki Okružni sud za ovaj zločin bio osudio na 15 godina robije, ali je tu presudu u januaru ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio na novo suđenje.

Prema presudi, Vujović je Bajčetića ubio u noći između 19 i 20. septembra 2016. godine zajedno sa nepoznatom osobom.

U presudi se navodi da je prije toga Vujović na području Bileće organizovao zločinačko udruženje čiji cilj je bio vršenje iznude i otmice.

Tom udruženju pripadali su Đorđe Radmilović, Srđan Denda i Gavrilo Bjelica koji su već osuđeni te jedna nepoznata osoba.

Kako stoji u presudi, Vujović je planirao da Bajčetića otmu kada naiđe putem Bileća – Trebinje da bi ga pitao ko je umiješan u naručivanje njegovog ubistva.

Bajčetić je međutim ostao u Bileći i Vujović je to saznao pa je izmijenio plan te zajedno s nepoznatim muškarcem  žrtvu sačekao ispred zgrade u ulici Alekse Šantića gdje su ga pokušali ugurati u automobil. Bajčetić se opirao i jedan od napadača ispalio je prvo jedan, a zatim i drugi hitac iz pištolja koji je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici.

Vujović i saučesnik pobjegli su s mjesta zločina „golfom 5“ koji su zapalili u blizini Bileće.

Vujoviću je nakon izricanja ove presude produžen pritvor, a porodica ubijenog je upućena da nadoknadu štete traže u parničnom postupku.
Vujović je obavezan  da plati 9.817 KM sudskih troškova i sudski paušal od 500 KM.

Sudija Dragosavljević je pojasnio da sud smatra da nema dokaza za teško ubistvo.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je kao otežavajuće uzeo činjenicu da je optuženi više puta osuđivan, kao i kratak rok od izdržane ranije izrečene kazne do počinjenja ovog krivičnog djela.Otežavajuće je i to što je ubistvo počinjeno u naselju ispred zgrade gdje živio oštećeni. Olakšavajuće je cijenjeno korektno ponašanje optuženog na sudu – rekao je Dragosavljević.

Vujović je uhapšen početkom juna 2018 godine u Beogradu s lažnim dokumentima.

On je od ranije poznat po činjenju krivičnih djela, a 2007. godine osuđen je na osam godina robije zbog podmetanja eksplozivne naprave pod službeni automobil bivšeg komandira Jedinice Državne granične službe u Bileći Miodraga Kundačine.

SEKTA

Vujović je danas tokom izricanja presude sud nazvao sektaškom organizacijom.

– Pogriješio sam kada sam ranije rekao da ste mafijaška organizacija. Sad mislim  da ste sektaška organizacija – rekao je Vujović.
Sudija Blagoja Dragosavljević ga je upozorio da je time uvrijedio Sud i da će ga udačjito s ročišta ako se ne smiri i ako nastavi s takvim primjedbama.

Vujović je nakon toga sjeo i saslušao obrazloženje presude.

ČLANOVI

Članovi zločinačkog udruženja Miljana Vujovića su pravosnažno osuđeni  na ukupno tri godine i 11 mjeseci zatvora.Đorđe Radmilović osuđen je na godinu i četiri mjeseca, Srđan Denda na godinu i mjesec, a  Gavrilo Bjelica na godinu zatvora.

Bivši policajac MUP-a Republike Srpske Dragan Šarenac dobio je šest mjeseci zatvora jer je Vujoviću i saučesniku pomogao u uklanjanju tragova.

Niko od njih nije učestovao u ubistvu Petra Bajčetića.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име