Naslovna Hercegovina Vuković nastavlja sa pritiscima: Novinarku „Direkta“ prijavio policiji

Vuković nastavlja sa pritiscima: Novinarku „Direkta“ prijavio policiji

0

Novinarka našeg portala Jelena Denda Borjan pozvana je juče da da izjavu u Policijskoj stanici Trebinje zbog prijave koju je protiv nje i još jednog lica podnio odbornik bilećkog SNSD-a i jedan od izvršnih direktora Hidroelekrana na Trebišnjici Ljubo Vuković.

Njegova prijava uslijedila je mjesec dana nakon što ga je novinarka prijavila policiji zbog uznemiravanja SMS porukama, a upravo je tekst o tome bio povod da se Vuković obrati policiji. Naime, u svojoj prijavi Vuković, između ostalog, novinarku „Direkta“ tereti da je navedenim tekstom ponukala lice G. A. iz Trebinja da mu uputi prijetnje putem društvenih mreža.

Ovdje je, svakako, riječ o klasičnoj zamjeni teza, prema kojoj Vuković poručuje da reakciju lica G. A. nije izazvalo njegovo ponašanje prema novinarki, za koje je kao javni funkcioner itekako odgovoran, već to što je novinarka o tome obavijestila javnost. Posebno je važno naglasiti da je navedeni tekst, pod nazivom „Uznemirujući SMS-ovi novinarki Direkta sa telefonskog broja Ljuba Vukovića“, baziran isključivo na činjenicama i da je za cilj imao da javnosti ukaže na to kako se prema novinarkama odnosi jedan javni funkcioner.

Takođe, lice G. A. prijeteće komentare nije objavilo na Fejsbuk profilu naše novinarke, niti na Fejsbuk stranici našeg portala, pa niko iz naše redakcije ne može biti odgovoran za njih, niti je na njih imao ikakvog uticaja.

Vuković se u prijavi osvrnuo i na slučaj zbog koga ga je naša novinarka ranije prijavila policiji, pa je tako naveo da ga je „uznemiravala“ telefonskim pozivima u toku radnog vremena i nakon njega (što nije istina). No, najzanimljivije je što Vuković tvrdi da je navedenim pozivima novinarka dovela u opasnost njega i njegovu porodicu te da je na ovaj način prekršila Zakon o javnom redu i miru RS i Krivični zakonik RS.

Budući da je Ljubo Vuković diplomirani pravnik, iz cijele priče mogu se izvesti dva zaključka – ili je ovdje riječ o ličnom obračunu sa našom novinarkom i bezočnom nastavku pritiska na njen slobodan rad, ili Vuković zaista misli da ima pravni osnov za prijavu protiv nje. Ukoliko je po srijedi ovo drugo, ispostavlja se da Vuković nema osnovno znanje o pravnim naukama, a potencijalno je opasno kada je nekom takvom povjereno da rukovodi cijelim pravnim sektorom u jednom javnom preduzeću.

„Direkt“ je stava da pravosudne institucije nemaju osnova za prekršajno niti krivično gonjenje naše novinarke, a da je ovakva prijava Vukovića nastavak pritiska na naš rad i da je kao takva nedopustiva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име