Naslovna Uncategorized Za devet mjeseci spoljni dug Srpske povećan više od pola milijarde KM

Za devet mjeseci spoljni dug Srpske povećan više od pola milijarde KM

0

Republika Srpska povećala je ukupan spoljni dug tokom godine za 538,3 miliona KM, dok je unutrašnji smanjila za 212 miliona KM. Po podacima Ministarstva finansija, spoljni dug budžeta RS u devet mjeseci ove godine povećan je 561,6 miliona KM i iznosi više od 2,8 milijardi maraka.

Istovremeno je smanjen spoljni dug opština i gradova i javnih preduzeća i fondova i njihovo ino zaduženje iznosi 126,7 miliona KM i 1,07 milijardi KM.

Ukupan unutrašnji dug Republike Srpske smanjen je 212 miliona KM i iznosi 2,09 milijardi KM. Od toga je unutrašnji dug budžeta RS smanjen za oko 194 miliona KM i iznosi oko 1,5 milijardi KM. Opštine i gradovi su takođe u devet mjeseci smanjili unutrašnji dug za 20,1 milion KM i on sada iznosi 350,6 milona KM, dok su fondovi socijalne zaštite povećali unutrašnji dug za dva miliona KM i iznosi 214,6 miliona KM.

Tako je ukupan dug Republike Srpske povećan za 326,5 miliona KM i na kraju septembra je iznosio oko 6,2 milijarde KM. Ukupan dug Republike Srpske učestvuje sa 51,8 odsto BDP, dok dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi oko 6,09 milijardi KM ili 51,2 odsto BDP.

U valutnoj strukturi ukupnog duga Republike Srpske dominiraju tri valute: EUR (45,1 odsto), KM (34 odsto) i specijalna prava vučenja SDR (14,8 odsto). Od ukupnog duga, na kratkoročni dug se odnosi samo 0,6 odsto, dok je preostali dug dugoročan i njegovo učešće iznosi 99,4 odsto. Veći dio ukupnog duga, tj. 78,2 odsto otplaćuje se po fiksnim kamatnim stopama.

Ministar finansija RS Zora Vidović tvrdi da Republika Srpska nije prezadužena.

– Srednje smo zaduženi. Naš javni dug je 42,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ukupan dug je nešto više od 51 odsto BDP – kaže Vidovićeva.

Narodna skupština RS odobrila je Vladi RS da tokom naredne godine Srpsku može dugoročno da zaduži sa najviše 611 miliona KM.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

×