Naslovna Republika Srpska Za zaposlenje u Graničnu policiju uzimali i do 20.000 KM

Za zaposlenje u Graničnu policiju uzimali i do 20.000 KM

0
Izvor: Nezavisne

Tri osobe u petak su uhapšene u akciji kodnog naziva „Konak“ zbog zloupotrebe položaja i primanja poklona i drugih oblika koristi, odnosno primanja nagrade radi trgovine uticajem.

„Nezavisne novine“ nezvanično saznaju da je riječ o dva granična policajca: Rejhanu Rakoviću, koji je bio i član kadetske komisije, te Ensaru Salčinoviću. Takođe, priveden je i posrednik Kenit Čakić.

Raković je, navodno, uhapšen na naplatnim kućicama auto-puta s većom količinom novca. Inače, Raković je radio u Centralnom istražnom odjeljenju Granične policije BiH, a bio je predložen i za Policijsku medalju za hrabrost.

Pojedini mediji pišu da su za prijem kadeta tražili između 15.000 i 20.000 KM. Neki mediji su danas, takođe, objavili da je SIPA pretresla prostorije Ivice Sablje i Đorđa Kusmuka, ali oni nisu uhapšeni. Obavljen je i pretres Lamije Avdić, koja je državna službenica, a navodno je bila u društvu Rakovića.

SIPA je ušla i u Ministarstvo bezbjednosti BiH, a prema saznanjima „Nezavisnih novina“ i u kancelariju pomoćnika ministra Ermina Pešte, koji je član Komisije za prijem kadeta Granične policije. Navodno je saslušana i Jelena Savčić.

Danas se oglasilo i Ministarstvo bezbjednosti BiH, iz kojeg kažu da je Granična policija BiH formirala komisiju za provođenje procedure i vršila prijem kadeta u radni odnos u tu bezbjednosnu agenciju, te da su u navedenoj komisiji imenovana i dva predstavnika njihovog ministarstva.

„Policijski službenici SIPA u petak su došli u Ministarstvo bezbjednosti BiH i obavili razgovor sa navedenim zaposlenim Ministarstva, koji su bili članovi komisije za provođenje procedure prijema kadeta. Ostale informacije će biti dostupne kada SIPA i Tužilaštvo BiH provedu istragu i druge radnje iz svoje nadležnosti“, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Osumnjičene terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju BiH.

Na posljednjem konkursu, prema kojem je trebalo da bude primljeno 150 kadeta, i to 25 kadeta sa završenim najmanje VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu mlađi inspektor i 125 kadeta s završenim najmanje IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu policajac u više organizacionih jedinica, sve su pozicije podijeljene po nacionalnom ključu na odgovarajući broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Kako nezvanično saznajemo, pomoćnik direktora Granične policije D.K. je navodno dostavljao spiskove jednom od uhapšenih, a na njima su bila naznačena imena onih koji treba da budu primljeni.

Podsjećamo, nedavno se pojavila informacija da su ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić, direktor OBA Osman Mehmedagić, v.d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, šef Kancelarije za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić i savjetnik u Kancelariji Erika Larsona dobili pismo u kojem se otkrivaju neregularnosti u vezi s aktuelnim konkursom za prijem kadeta u Graničnoj policiji BiH.

„Nezavisnim novinama“ u petak je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH rečeno da su oni izveli akciju po nalogu Suda i Tužilaštva BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име