Naslovna Izdvajamo Zamrznite cijene goriva, ugrožen je standard ljudi

Zamrznite cijene goriva, ugrožen je standard ljudi

0

Kako bi se spriječilo dramatično ugrožavanja standarda stanovništva zbog velikog povećanja cijena nafte i naftnih derivata SDS smatra da Vlada RS treba na određeno vrijeme da zamrzne cijene ovih energenata, poručio je predsjednik SDS Mikro Šarović.

On kaže da je stav SDS da je u ovom trenutku neophodno da se na određeno vrijeme ograniče i marže distributerima ovih proizvoda.

Šarović smatra  da vlast u ovako teškim situacijama mora da reaguje kako bi se preduprijediti štete koje su vidljive u skoroj budućnosti.

 „Smatramo da bi korisna mjera bila da se Budžet RS odrekne posebnih akciza na autoputeve i puteve u korist poljoprivrednika kako bi se u značajnoj mjeri zaštitili od povećanje cijena hrane, jer se zna da od ulaznih elementa đubriva i nafte zavisi cijena poljoprivrednih proizvoda“, kazao je Šarović ističući da bi ova mjera predstavljala značajnu pomoć stabilizaciji tržišta i poljoprivrednom sektoru u RS.

On navodi da mjere koje SDS predlaže  nisu ništa novo i da se  primjenjuju u zemljama u okruženju i EU.

Najveći problem, prema Šarovićevim riječima je što vlast oklijeva i nema bilo kakvih sistemskih rješenja za ovakvu situaciju, za razliku od nekih drugih zemalja koje se trude da pomognu svom stanovništvu.

On kaže da vlast treba narodu objasniti na šta se troši novac prikupljen od akciza na gorivo.

„Na ovaj način za autoputeve u poslednje dvije godine prikupljeno je 302 miliona KM, a skoro ista cifra je izdvojene i za puteve. Za to vrijeme nije izgrađen ni jedan kilometar autoputa i logično se postavlja pitanje gdje su ta sredstava“, kaže Šarović.

On napominje da pored ovih imamo i značajan dio drugih akciza i taksi  koje ulaze u cijenu goriva koje se troše kroz budžet.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име