Naslovna Uncategorized Zašto se kaže “ skupo ko svetog Petra kajgana“

Zašto se kaže “ skupo ko svetog Petra kajgana“

0
Izvor:

Ovaj izraz se koristi u značenju „veoma skupo stajati“ ili „platiti za nešto visoku cjenu“.

U knjizi Milana Šipke „Zašto se kaže“ navedeno je da iz izraza nije jasno „da li je tu riječ o kajgani svetog Petra koja je nekoga skupo stajala, ili, pak, o nekoj kajgani koja je skupo stajala samog svetog Petra?“ Po Šipki, prvo tumačenje je uvjerljivije, a izraz potiče od Grka koji imaju poslovicu „Skupa li je kajgana svetog Đorđa“ gdje je došlo do zamjene imena, budući da je kod nas sveti Petar poznatiji nego kod Grka.

A legenda koja objašnjava ovaj izraz kazuje da je neki dečko u Paflagoniji načinio svetom Đorđu kajganu i odnio mu je u crkvu. U to naiđoše četiri trgovca da se pomole Bogu i ugledavši kajganu, ne mogahu odoljeti i pojedoše je. Ali svetac učini čudo i trgovci ne mogoše izići iz hrama dok svaki od njih nije položio po jedan veliki zlatnik. Kada su napokon izašli iz hrama, rekoše: „Sveti Đorđe, mnogo ti je skupa kajgana; nikad je više od tebe nećemo kupovati“.

Drugo tumačenje kaže da su Isus i sveti Petar išli svjetom da kušaju ljude, a uz to „Hristos kuša Petra svoga“. Jedne večeri zanoćili su kod siromašne udovice koja je imala mnogo nejake dece. Ona ih lepo dočeka i ponudi im kajganu za večeru. Isus se zahvali i ne htjede kušati kajgane, već ode na slamu da spava, upozorivši svetog Petra da ne jede kajganu koju je udovica spremila djeci. Ali, gladni Petar ne posluša Isusa već se dohvati kajgane i htjede je pojesti, ali se ona u istom času okameni tako da je nije mogao jesti.

Ujutro Isus Petru izreče tešku pokoru tako da je Petar morao da prosi po selu da bi prehranio udovičinu dečicu i to sve dok se Isus ne vrati i ne zatekne djecu živu i zdravu. Nakon povratka, Isus upita Petra „Je l’ sve dobro pa da te opraštam?“, a Petar, izmožden reče (po pesmi J. J. Zmaja): „Sve je dobro, milom tebi hvala! Al kajgana skupo me je stala.“

Po drugoj verziji ove priče, sveti Petar je dobio debele batine od nekog domaćina kod kojeg je zanoćio zajedno sa Hristom, zato što je, ne pitajući ga, spremio i pojeo kajganu.

Naime, Isus i sveti Petar prenoćili kod nekog seljaka, koji ih nije ponudio večerom pa su legli gladni. Zato se u neko doba sveti Petar probudio, ukrao nekoliko jaja i napravio kajganu. Kad se najeo, legao je spavati kraj Isusa. No, seljak je primetio krađu i lopova pa ga je nekoliko puta opalio kocem po leđima, za kaznu. Zato je sveti Petar probudio Isusa i predložio mu da zamjene mjesta, bojeći se što će mu seljak još učiniti. Isus je pristao. No, tada se seljak sjetio da je izdevetao samo jednoga, a da su jaja vjerojatno podjelili, pa je opet ustao i raspalio po onom drugom, tj. opet po svetom Petru.