Naslovna Hercegovina Trebinje Zbog HET-a Vlada Srpske hitno promijenila Zakon

Zbog HET-a Vlada Srpske hitno promijenila Zakon

0

Prema novoj odluci koja će se naći na dnevnom redu Skupštine akcionara koja je zakazana za 26. februar, Hidroelektrane na Trebišnjici će se dokapitalizovati u iznosu od 280 miliona KM umjesto prvobitno planiranih 435 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

Nova odluka o dokapitalizaciji pripremljena je nakon što su u Narodnoj skupštini Republike Srpske sredinom ove sedmice usvojene dopune Zakona o tržištu hartija od vrijednosti koje su imale za prvenstveni cilj sprečavanje promjene vlasničke strukture preduzeća kroz javnu ponudu novih akcija.

Ispostavilo se da prethodna odluka o dokapitalizaciji u vrijednosti 435 miliona KM, koju je Vlada Republike Srpske putem matičnog preduzećea Elektroprivrede Republike Srpske, većinskog vlasnika HET-a, povukla, nije bila dobro pripremljena.

Naime, paradržavni fondovi (PREF i Fond za restituciju RS), koji drže 15 posto udjela očito nemaju dovoljno sredstava da kroz pravo  kupovine  otkupe akcije kako bi zadržali svoje vlasničko učešće.

Na taj način, akcije preduzeća bi mogli kupiti i drugi zainteresovani investitori, od koji je jedan, Elektroprivreda BiH Sarajevo, javno iskazao interesovanje.

Vladi RS takav scenario nije odgovarao te je zbog dokapitalizacije HET-a promijenila Zakon o tržištu od hartija od vrijednosti kojim omogućava da se „javna ponuda akcija emitenta može okončati prije isteka roka za upis i uplatu i u slučaju da su vlasnici akcija, koristeći pravo prve  kupovine, upisali i uplatili akcije nove emisije najmanje u procentu utvrđenom za uspješnost“.

Prema Zakonu procenat uspješnosti za emisiju je 60 posto, a zakonskim izmjenama faktički se omogućava okončanje javne ponude kroz pravo  u tom procentu ili iznad njega kada i kako to odgovara emitentu.

Novom odlukom o dokapitalizaciji predviđeno je da Hidroelektrane na Trebišnjici emituju 280.000.000 redovnih (običnih) dionica klase „A“, nominalne vrijednosti 1,00 KM po dionici, ukupne nominalne vrijednosti emisije 280.000.000,00 KM. Temeljni kapital Društva, upisan u sudski registar iznosi 385.164.196,00 KM.

Dokapitalizacija Hidroelektrana na Trebišnjici provodi se radi investicije u Hidroelektranu Dabar i povećanje kapitala HET-a.

U skupštinskoj raspravi povodom usvajanja dopuna Zakona o tržištu hartija od vrijednosti iz opozicije je upozoravano da preduzeće ima problema sa likvidnošću i da u njemu „nema novca čak ni za zamjenu guma“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име