Naslovna Hercegovina Zvanično počela četvrta faza popločavanja Starog grada u Trebinju

Zvanično počela četvrta faza popločavanja Starog grada u Trebinju

0

U trebinjskom Starom gradu počela je četvrta faza popločavanja ulica ovog starog gradskog jezgra, a rok za završetak radova je 180 dana.

Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja, ističe da će biti popločano oko 2.500 metara kvadratnih, a riječ je o ulicama koje vode ka rijeci Trebišnjici i povezuju centralnu ulicu Starog grada sa već popločanim dijelom uz samu rijeku.

“Pored tih radova, planirali smo rekonstrukciju kompletnih instalacija, što je, tako da kažem, nevidljivi dio projekta u koji su uključeni ‘M:tel’, ‘Vodovod’ i ‘Elektrohercegovina’, gdje ćemo pokušati da što viši dio kablovske mreže spustimo u tlo te da u narednim fazama uradimo neophodne radove na fasadama”, pojašnjava Furtula.

Vlasnici privremenih objekata i mještani Starog grada obavezni su da s ulica uklone privremene objekte i automobile kako bi se radovi izvodili bez problema.

Furtula dodaje da će nakon završetka planiranih radova u okviru ove faze biti realizovana i peta, a planirano je da se završi kompletno popločavanje ulica u ovom dijelu grada, uredi ljetno kino i izgradi jedan poseban objekat.

“U ovoj fazi biće izgrađen i jedan objekat u znak zahvalnosti donatorima koji su u najvećoj mjeri finansirali ovaj projekat”, dodaje on, napominjući da se u okviru cjelokupne rekonstrukcije nije odustalo ni od izgradnje nekadašnjeg vodenog kanala, takozvanog hendeka, koji je opasavao Stari grad.

“Dovršavamo projektantske aktivnosti jer je cjelokupan posao kompleksan sam po sebi, pa se ide sporo i oprezno s obzirom na to da očekujemo arheološka nalazišta na ulazu u Stari grad, pa smo predvidjeli, u sklopu pete faze, određene istražne radove i konzervaciju tih nalazišta. To će dati posebnu dimenziju Starom gradu i obogatiti i oplemeniti turističku ponudu Trebinja”, kaže Furtula, ističući da slijedi izrada detaljnog izvedbenog projekta kada će se otkloniti i sve dileme oko pomenutog hendeka.

“Taj projekat, vrijednosti oko pet miliona maraka, iziskuje daleko stručniji pristup izvođača koji je adekvatan i kompetentan za njegovu realizaciju”, objašnjava Furtula.

Do sada je u Starom gradu popločano oko 3.500 metara kvadratnih ulica od ukupno oko 8.500 metara kvadratnih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име