Naslovna Region Zviždite hrvatskoj himni, a ne znate da ju je komponovao – SRBIN...

Zviždite hrvatskoj himni, a ne znate da ju je komponovao – SRBIN IZ LOZNICE!

0
Izvor:

Malo je poznato da je autor hrvatske himne Srbin Josif Runjanin koji je porijeklom iz okoline Loznice. Pored melodije za „Lijepu našu“ Runjanin je komponovao i melodiju za pjesmu „Rado ide Srbin u vojnike“. Hrvatsku himnu „Lijepa naša domovino“ komponovao je Srbin graničar Josif Runjanin, koji je rođen 8. decembra 1821. u Vinkovci Runjanin je jedini Srbin koji je komponovao himnu neke strane zemlje.

Njegov dijed Petar je bio prota, a otac Ignjat kapetan. Bio je najstariji od sedmoro djece u porodici. Stigao je u Novi Sad dvije godine pred smrt, pošto je kao oficir prinudno penzionisan. Ovaj oficir koji je službovao u Prvoj banskoj pukovniji u Glini, a kasnije i u Italiji, gdje je premješten pošto se isticao kao ratnik, imao je i nježnu prirodu. Bio je muzikalan i svirao je na gitari, citri i drugim instrumentima. Oženio se Otilijom, ćerkom kapetana Tome Perakovića, i s njom imao kćer koja se zvala isto kao ćerka Vuka Karadžića – Vilhelmina.

Živjeo je u kući iza današnjeg Srpskog narodnog pozorišta, u maloj ulici centra grada, koja danas nosi naziv po njemu. Prije sedam godina, kuća se srušila i tu su nikle zgrade.

Pjesmu koja je od 1991. godine hrvatska himna komponovao je u Glini 1846. godine, na tekst hrvatskog književnika Antuna Mihanovića. Sa njim se nikad, prema riječima istoričara, nije sreo, već je stihove uzeo iz časopisa Ljudevita Gaja „Danica”. Tu je 1835. objavljena Mihanovićeva pjesma pod naslovom „Horvatska domovina”, koji je pao u zaborav, a u kojoj je prvi stih „Lijepa naša domovino”.

Hrvatska Runjanina smatra Hrvatom, dok su ga Srbi apsolutno zaboravili. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Novom Sadu 2. februara 1878 godine.