Naslovna Izdvajamo Bolnicu vrijednu 128 miliona KM grade na KLIMAVIM TEMELJIMA: Afera u Trebinju...

Bolnicu vrijednu 128 miliona KM grade na KLIMAVIM TEMELJIMA: Afera u Trebinju zbog građevinskog zemljišta (FOTO)

0

U Trebinje sutra stižu najviši zvaničnici Srpske, predvođeni predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, kako bi svečano položili kamen temeljac za izgradnju nove bolnice.

Međutim, niz kontroverzi ukazuje na sumnju da se bolnica, u koju će biti uloženo 128,4 miliona KM narodnih para, podiže na klimavim temeljima.

Već mjesecima na to ukazuju aktivisti „Pokreta za restituciju“ iz Trebinja. Za njih nije sporna sama investicija, nego lokacija na kojoj se bolnica gradi: kako tvrde, na tuđoj zemlji, koja je vodoplavna i namijenjena isključivo za poljoprivredu.

– Imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, bolnica se gradi na zemlji koja je prije više od 60 godina oduzeta od porodica iz ovog kraja i data zadruzi, odnosno poljoprivrednom kombinatu. To je poljoprivredno zemljište i ono je na nezakonit način pretvoreno u građevinsko – tvrdi predstavnik ovog pokreta, Srbo Škero.

Srbo Škero u sporu sa gradom Trebinje

Dodaje da se bolnica gradi na obali rukavca Trebišnjice, na terenu koji mogu ugroziti poplave. Istina, lokalitet „Pridvorci – Gnojine“ nije ozbiljnije poplavljen od 1979. godine, ali uz klimatske promjene rizik i dalje postoji, tvrde u Pokretu.

Prekršeno više zakona

Zbog svega ovoga aktivisti Pokreta su nekoliko puta protestovali, podnosili krivične prijave i apelacije Ustavnom sudu BiH, obraćali se visokom predstavniku, ali Vlada RS i JZU Bolnica Trebinje nisu odustali od gradnje.

Da nije u pitanju tek „hir grupice građana“ pokazuju dokumenti, koji su u posjedu Srpskainfo.

Zoran Ignjatić, advokat „Pokreta za restituciju“, tvrdi da je u ovom slučaju prekršeno nekoliko zakona.

Da bi poljoprivredno zemljište u Pridvorcima pretvorila u građevinsko, Skupština grada Trebinja je, podsjeća advokat, 2020. donijela odluku o usvajanju Regulacionog plana, koji je bio u suprotnosti sa tada važećim višim aktom, Urbanističkim planom Trebinja.

Pošto je nezakonita, ovu je odluku osporila Republička inspekcija, pa je povučena. Ali, kasnije je zemljište ipak iz poljoprivrednog prevedeno u građevinsko.

Ignjatić podseća da je član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je nekad bilo moguće to zemljište pretvarati u građevinsko, oglašen neustavnim i brisan iz teksta zakona.
– Uz to, na snazi je i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je 2006. nametnuo visoki predstavnik. Vlada RS taj zakon ignoriše, osim kada se traži restitucija, odnosno vraćanje oduzete imovine. U tom slučaju se Vlada RS poziva upravo na taj zakon – navodi advokat Ignjatić.

On tvrdi da je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, na zahtjev Pravobranilaštva RS, donijela nekoliko nezakonitih upravnih akata, kojima se plac za gradnju bolnice proglašava građevinskim zemljištem i svojinom Republike Srpske.

Tvrdi da je time, uz dva već spomenuta, prekršen i treći zakon, Zakon o uređenju prostora i građenju RS.

Gradilište otvoreno mjesecima

Advokat Ignjatić priznaje da su i druge lokalne zajednice u Srpskoj nezakonito raspolagale poljoprivrednim zemljištem, pretvarajući ga u građevinsko i prodajući ga, ali da to nije opravdanje za nezakonito postupanje u Trebinju.

Da mnogo toga u vezi sa izgradnjom bolnice u Pridvorcima „ne štima“ pokazuje i činjenica da su operativci „Herc gradnje“ iz Bileće gradilište otvorili još u februaru, a da je građevinska dozvola, i to samo za pripremne radove, izdata dva mjeseca kasnije, 27. aprila.

Gradilišna tabla, na kojoj to piše, u Pridvorcima je osvanula tek u četvrtak, a i iz nje je vidljivo da „prava“ građevinska dozvola još nije izdata!

Znači li to da će postavljanje kamena temeljca biti nelegalno, jer se po zakonu dozvola za pripremne radove odnosi samo na ograđivanje gradilišta, ravnanje terena, postavljanje kontejnera za alat i slične poslove, a ne i za početak izgradnje?

Iz Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo RS, koje je izdalo dozvolu za izvođenje pripremnih radova, tvrde da neće, jer se spomenuta dozvola, kako navode, “odnosi i na izvođenje radova na izgradnji temelja, u skladu sa Glavnim projektom pripremnih radova”.

Međutim, i prije dolaska majstora izgradnju nove trebinjske bolnice su pratile kontroverze.

Elitno naselje

Prvo je planirana izgradnja Kliničkog centra, i to na obilaznici prema Dubrovniku, oko pet kilometara od sadašnje lokacije, ali se od toga odustalo. SNSD-ova lokalna i republička vlast je „bacila oko“ na Pridvorce, jednu od najljepših lokacija na obodu grada, uz argument da će bolnica tako biti bliža građanima.

Odbornici iz opozicionog kluba „Za red i pravdu“ su predlagali još bližu lokaciju, na području stare kasarne u centru grada, ali na taj predlog se niko nije ni osvrnuo.

– To ne bi bilo moguće; parcele na toj lokaciji su već rasprodate, i to po cijeni od 406 KM za kvadrat zemlje – kaže Srbo Škero.

On tvrdi da je bolnica samo „početni korak“, a da je krajnji cilj da se poljoprivredno zemljište u okolini bolnice, kako kaže, “dodijeli tajkunima za izgradnju zgrada i hotela”.

– Sve je počelo zbog ade na Trebišnjici, u neposrednoj blizini gradilišta bolnice. Tu su načelnik Mirko Ćurić, glavni šef Trebinja Luka Petrović i SNSD klika iz Banjaluke još 2018. namjerili da grade elitno naselje sa vilama, hotelima i sportskim centrom, iako se radi o zaštićenom području – tvrdi Škero.

mirko curić gradonačelnik trebinja i luka petrović direktor elektroprivrede republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mirko Ćurić i Luka Petrović

Kada se taj plan izjalovio, tvrdi Škero, „sjetili su se bolnice, kako bi prevarili narod, vjerujući da se protiv gradnje bolnice niko neće pobuniti“.

– Cilj je da se uzurpira zemlja, da se naše parcele oko bolnice rasprodaju povlaštenima, kako bi Ćurić i Petrović punili budžet grada i svoje džepove – tvrdi Škero.

Novinari vidjeli, inspektor „nije uočio“

Republički inspektori su 30. i 31. maja, na zahtjev „Pokreta za restituciju“, obavili vanrednu kontrolu gradilišta nove bolnice u Trebinju i, kako navode, „nakon detaljnog pregleda dokumentacije i stanja na gradilištu nisu uočili nepravilnosti“.

Trebinje bolnica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA/RINGIER KOMBO

Međutim, ekipa Srpskainfo je, nekoliko sati nakon inspektora, posjetila gradilište i uvjerila se da je gradilišna tabla, na kojoj bi po zakonu trebalo da budu navedeni investitor, izvođač radova, broj građevinske dozvole, rok izgradnje i drugi bitni podaci, prazna, bez ijednog ispisanog slova, iako su građevinci i mehanizacija radili punom parom!

Samo ovaj „detalj“ ukazuje na očigledno kršenje člana 139. Zakona o uređenju prostora i građenju RS.

Gradilišna tabla, sa podacima koji su prilično diskutabilni, postavljena je tek 1. juna, dan nakon vanredne inspekcije, osam dana prije polaganja temeljca i tri mjeseca nakon što su majstori ušli na gradilište.

MINISTARSTVO KRIJE GRAĐEVINSKU DOZVOLU ZA PRIPREMNE RADOVE

Ekipa Srpskainfo je u dva navrata Gradskoj upravi Trebinja uputila zahtjev za dobijanje informacija o spornim detaljima u vezi sa izgradnjom bolnice, ali odgovor nismo dobili.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo RS su nam potvrdili da su oni izdali građevinsku dozvolu za pripremne radove za izgradnju trebinjske nove bolnice, ali su odbili da nam pošalju kopiju tog akta, iako se radi o javnom dokumentu, koji se odnosi na javni objekat koji će se graditi novcem iz javnog budžeta.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име