Naslovna Republika Srpska Buster doza u Srpskoj: Ko se može prijaviti za treću vakcinu protiv...

Buster doza u Srpskoj: Ko se može prijaviti za treću vakcinu protiv korone?

0

Buster doza vakcine protiv COVID-19 može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile, poručili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Institut je pripremio preporuke za primjenu buster doze vakcine protiv virusa korona u Srpskoj, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.

U ovom momentu, treća doza može se primjenjivati kod sljedećih kategorija stanovništva, koje su drugu dozu primile prije 31. marta ove godine: kod osoba starijih od 65 godina, korisnika domova za stara lica, osoba sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoca transplantata koštane srži i solidnih organa, osoba na hemodijalizi i osoba koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima.

Prijaviti se mogu i osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme korone- kategorije koje su bile prioritet i prilikom vakcinacije prvom dozom, te osobe koje rade na mjestima sa visokom izloženošću: zdravstveni radnici u bolnicama na COVID-19 odjeljenjima, prvenstveno u jedinicama intenzivne njege, zatim ostali medicinari koji obavljaju poslove vezane za COVID-19, zdravstveni radnici koji rade sa posebno osjetljivim pacijentima te svi ostali zdravstveni radnici i osobe zaposlene u domovima za stara lica koje učestvuju u procesu njege korisnika, kao i prosvjetni radnici.

– Kao buster doza se daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije. Kada je u pitanju vakcina Sputnik V, kao buster doza se daje komponenta I vakcine. Moguće je kao buster dozu primijeniti i različite vakcine. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primijena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju- precizirali su iz Instituta.

Građani Republike Srpske koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u Republici Srpskoj, pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze (sa QR kodom), te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Zdravstvena ustanova je odgovorna za validnost podataka koji se unose u bazu podataka Instituta.

Institut je zadužen da planira, organizuje i u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama sprovede vakcinaciju stanovništva Republike Srpske trećom dozom, kao i da redovno izvještava Republički štab o aktivnostima u vezi sa vakcinacijom buster dozom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име