Naslovna Region Crnoj Gori slijede promjene na političkoj sceni

Crnoj Gori slijede promjene na političkoj sceni

0

Za zapadne zemlje Milo Đukanović je prošlost, a podršku u regionu, prije svega u Sarajevu i Zagrebu, pružaju mu oni koji se plaše da će završiti kao i on. On je Crnoj Gori poražen, a novoj Vladi Crne Gore treba dati šansu da iz korjena promijeni model društva stvaranog decenijama, poručili su učesnici emisije „Globalno“ BN televizije.

„Politička situacija u Crnoj Gori danas je bolja nego do izbora u avgustu prošle godine. Đukanović i njegov DPS su poraženi ali je novu Vladu pratio sindrom velikih očekivanja koja se nikad ne ispune. Novoj Vladi rekostrukcijom treba dati novu šansu, ali je formiranje ekspertske Vlade bila je Krivokapićeva velika konstrukciona greška“, smatraju politikolog Vladimir Pavićević i novinar Siniša Ljepojević.

“Ta greška se tiče odluke da iz vlade eliminiše ključne političke autoritete iz najubjedljivijeg političkog pobjedničkog saveza sa izbora od 30. avgusta. Time je sebe doveo u situaciji da u vladi nema ljude koji su istureni politički autoriteti. To je nužno značilo slabu vladu”, kaže Pavićević.

Novinar Siniša Ljepojević smatra da eksperti nikom ne odgovaraju.

“Oni samo mogu da savjetuju ministre, a ne vide državu. Lično mislim da je to bila ideja Krivokapića i ljudi oko njega koja ima za cilj da se eliminišu njegovi politički rivali”.

„Crna Gora bliža proširenju nego rekonstrukciji Vlade. Demokratski front je prihvatio da ne bude dio te Vlade kako bi oborio režim DPS-a, kaže dalje Pavićević.

Ističe da je Dritan Abazović smanjio distancu između etničkih i nacionalnih grupa u Crnoj Gori i da njegova položaj nije nimalo lak.

“U ovom momentu imamo situaciju da Dritan kao da poručuje da ne zna da li je rekonstrukcija potrebna ali sam uvjeren da će se racionalno postaviti. Mislim da ćemo imati dogovor koji će podržati čak i Bošnjaci i Albanci.“

Ljepojević kaže da je Vlada Crne Gore dio procesa kompletne transformacije vlasti kao i modela društva i ambijenta.

“Možda ova vlada neće biti jedina koja će proces voditi, ali je on započet i ne može da se prekine nego samo da se uspori”, objašnjava Ljepojević.

Ono što se dešava u Crnoj Gori je važno za cijeli region jer je to početak procesa osvježavanja političke scene u prije svega srpskim zemljama.

Crnoj Gori tek predstoji period stabilizacije političkih prilika, a krajem godine potpuno usmjerenje ka reformama kojima se čuvaju tekovine velike avgustovske pobjede, zaključili su sagovornici emisije „Globalno“ BN televizije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име