Naslovna Izdvajamo Dodik je sankcionisan zbog visoke korupcije, podmićivanja…

Dodik je sankcionisan zbog visoke korupcije, podmićivanja…

0
Izvor: Bn

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je objavilo sankcije za Milorada Dodika i to zbog njegove korupcijske aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Sankcije – Miloradu Dodiku:

„Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u Republici Srpskoj. Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost“, navodi se u obrazloženju SAD.

„Naglašava se da su sankcije uvedene zbog Dodikove destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaji demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Dodik se takođe imenuje odgovornim ili saučesnikom u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj.

Sankcije – Alternativna televizija Banjaluka:

Alternativna Televizija d.o.o.  Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, Republika Srpska, u privatnom je vlasništvu firme blisko povezane s Dodikovom porodicom.

Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV-om, naprimjer zahtijevanjem ličnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme.

Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve.

Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju.

On je novac iz javnih poduzeća usmjeriou ATV u korupckijske svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao finansiranje ATV-a i uključio se u kampanje uticaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име