Naslovna Hercegovina Episkop Grigorije: Vladika Atanasije – tvrdoška svetinja kolosalnog uma

Episkop Grigorije: Vladika Atanasije – tvrdoška svetinja kolosalnog uma

0
Njegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i sve Njemačke Grigorije ocijenio je da je upokojeni umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije bio tvrdoška svetinja kolosalnog uma, koju zaslužuje Hercegovina i da je njegova ličnost ukazivala na to kako izgleda ljudska dobrota.

“Ako se za nekoga može reći da se Bogu naslužio i narodu odužio, onda si to ti vladiko Atanasije, hercegovački starče, kosovsko-metohijski zavjetniče, Atanasije srpski”, rekao je vladika Grigorije u besjedi u Sabornom hramu u Trebinju, gdje je sa mnogobrojnim vladikama i sveštenicima i u prisustvu mnoštva vjernika služeno opijelo i Sveta zaupokojene liturgija za umirovljenog episkopa Atanasija.

Vladika Grigorije je istakao da je episkop Atanasije bio strog i neustrašiv čovjek, kolosalnog uma i ogromnog znanja, koji je uvijek ostao dijete džinovskog srca i da je bio oličenje smirenja.

On je podsjetio da je episkop Atanasije bio vrijedan i neumoran, učiteljske strogosti, samo ponekad radostan i duhovit u ovom surovom svijetu i da je njegova ličnost ukazivala na to kako izgleda ljudska dobrota.

Vladika Grigorije je istakao da je vladika Atanasije razumio muku siročadi, pomagao vojnicima kojima je postao saborac, podsjetivši na krštavanje naroda u Hercegovini, kada je rijeka Trebišnjica „postala velika krstionica“.

“Od tebe ne znamo boljeg sijača Božije riječi koji je išao stopama i putem besmrtnika”, rekao je vladika Grigorije.

On je naglasio da vladika Atanasije, kao ni upokojeni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nije plašio zemaljskih moćnika, nego su se oni plašili njega, dodajući da je episkop Atanasije svim srcem bio za one koji su obespravljeni.

Vladika Atanasije biće sahranjen danas u groblju manastira Tvrdoš.

 

Srna

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име