Naslovna Hercegovina Trebinje Kakvo licemjerje: Ćurić tvrdi da će biti obeštećeni svi koji dokažu vlasništvo...

Kakvo licemjerje: Ćurić tvrdi da će biti obeštećeni svi koji dokažu vlasništvo na Otoku

0

Pod okriljem navodne brige za razvoj grada gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tvrdi da će biti obeštećeni svi vlasnici koji dokažu svoje vlasništvo nad zemljom na Otoku. Naravno da to nije moguće, jer se radi o zemlji koju su komunističke vlasti oduzele od pojedinaca u procesu eksproprijacije kada se pravio agrokombinat “Agrokop” Trebinje i koji je na tom lokalitetu svojevremeno podigao voćnjake.

Inače, javna je tajna koja se priča po gradu da je na atraktivnu lokaciju od 145.000 kvadratnih metara oko bacio sin Milorada Dodika Igor i da je nedavni dolazak ove dvojice u grad Trebinje bio upravo iz “razvojnih razloga”, kako kaže gradonačelnik. Tako se priča o “Trebinju na vodi” kao novom stambeno-poslovnom kompleksu  koji treba da se gradi na ovom mjestu. Za sada grad se trudi da im pripremi svu potrebnu infrastrukturu i obezbjedi što povoljnije uslove.

Ipak, cijelu stvar su zakomplikovali (da ne kažemo pokvarili!) protesti bivših vlasnika ovog zemljišta, uglavnom sa područja Pridvoraca, koji traže da im se zemljište vrati jer je bilo predmet nepravične eksproprijacije.

Protesti mještana zbog prodaje zemlje na Otoku

Tokom posjete Trebinju Milorad i Igor Dodik su posjetili vinariju “Vukoje”, a kao stvarni razlog posjete se ne smatra uspješno poslovanje ovog preduzeća, kako su se tom priliko davale izjave, nego upravo proces koncesije koju je dobio vlasnik vinarije Radovan Vukoje kada je takođe na eksproprisanoj zemlji u Zasad polju podigao vinograde. Tada je to prošlo bez protesta, iako su u sličnoj situaciji i ti bivši vlasnici.

Milorad i Igor Dodik u posjeti vinariji "Vukoje"

Milorad i Igor Dodik u posjeti vinariji “Vukoje”

Sve u svemu, gradonačelnik je svjestan da u nemogućnosti bivših vlasnika da dokažu trenutno vlasništvo, navodno ponudio obeštećenje, ali je previdio jednu či jenicu da se ipak evenutalna koncesija može osporiti sudskim putem ukoliko se dokaže da je država svojevremeno prevarom ili nepravičnom naknadom oduzela zemljišne mekretnine vlasnicima zemlje na otoku, ali i u Zasad polju.

A što se tiče investicionih planova porodice Dodik i razvoja Trebinja, odavno je jasno da je lični interes jedini motiv njihovog dolaska u Hercegovinu, kada ovdašnjem stanovištvu svaki put prospu nova obećanja o aerodromima, autoputevima…, i sve tako do sljedećih izbora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име