Naslovna Hercegovina Nevesinje Kome trebaju poruke mržnje!?

Kome trebaju poruke mržnje!?

0
Izvor: Istok

U selu Hrušta kod Nevesinja gdje živi mali broj bošnjačkih povratnika na starom autobuskom stajalištu ispisana je poruka “Nož, žica, Srebrenica” . Ova monstruozna poruka sa znakom četiri S i krstom ispisana je na ranije nacrtanoj zastavi BiH.

Poruka je ispisana u noći sa 31. jula na 1. august. Povratnici su u potpunoj nevjerici jer se vandalizmi ovakve vrste već duži vremenski period nisu dešavali na području Nevesinja, prenosi Klix.

“Mi ovu poruku, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, shvatamo kao krajnje ozbiljnu prijetnju. Svakako da osjećamo strah. Poruke su anticivilizacijske i krajnje ružne”, ističe Džemal Šendro, jedan od mještana sela Hrušta.

Prema njegovim navodima, mještani su obavijestili Centar javne bezbjednosti u Nevesinju, a dežurna ekipa je izvršila uviđaj i sačinila zapisnik. Šendro izražava nadu da će vinovnike ovog sramnog čina što prije otkriti i identificirati, a njihova imena i motive javno objelodaniti. On je pozvao Bošnjake u ovom kraju da ostanu mirni i suzdržani, ali i da budu oprezni.

“Moramo ostati ustrajni i neustrašivi. Mržnja mora biti poražena! Ona nikome ne donosi dobro. Pravda i istina su najveći civilizacijski ideali i dugoročno gledano jedina su perspektiva suživotu i koegzistenciji naroda i građana u Bosni, a posebno u Hercegovini”, poručio je Šendro.

Mještani, dodao je, od lokalne vlasti očekuju da će osuditi ovaj vandalizam, izazivanje nacionale netrpeljivosti te da će se tim osudama pridružiti srpski povratnici u dolinu Neretve, pogotovo oni na području Mostara, navodi se u saopštenju povratnika u ovo nevesinjsko selo.

Za bilo koga normalnog postavlja se pitanje kome trebaju ovakve poruke mržnje i primitivizma? Ako neko misli da se ovakvim potezima brani srpski nacionalni interes – prevario se. Upravo je obratno. Iako u opštem političkom ludilo ne treba isključiti i motive sa druge strane nacionalnih torova. Nažalost, vodeće politike u BiH danas opstaju na ovakvim porukama i ovoj atmosferi, tako da nas više ništa ne bi začudilo. Kako bilo, sačekajmo rezultate istrage, kako se to kaže, iako smo naviknuti da rezultate ne dobijemo.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име