Naslovna BiH Od sutra obavezna zimska oprema: Pripremite auto za sigurnu vožnju

Od sutra obavezna zimska oprema: Pripremite auto za sigurnu vožnju

0

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je od sutra za sva vozila i bez obzira na vremenske uslove. Uz zakonske obaveze donosimo i nekoliko praktičnih savjeta za pripremu automobila i vožnju u zimskim uslovima.

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2023. godine.

Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

  • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
  • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
  • gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Od prošle godine vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu obavezan sastavni dio zimske opreme.

Ono što je važno napomenuti uz ove zakonske propise je činjenica da zbog svoje sigurnosti ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju vozači trebaju biti svjesni da ljetne gume u pravilu zbog svog sastava gube svoje osobine prianjanja na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa.

Tako da i pored nadprosječno visokih dnevnih temperatura koje imamo u zadnje vrijeme, ujutro i navečer kada temperatura pada ispod 10 stepeni vaše ljetne gume ipak neće moći dovoljno brzo zakočiti ili sigurno skrenuti u zavojima. O upotrebljivosti ljetnih guma u pravim zimskim uslovima na snijegu i ledu koji nas čekaju, nadamo se, da je suvišno i govoriti.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име