Naslovna Republika Srpska Alarmantan rast cijena: Inflacija u Republici Srpskoj od četiri odsto najviša u...

Alarmantan rast cijena: Inflacija u Republici Srpskoj od četiri odsto najviša u posljednjih deset godina!

0

Godišnja inflacija u Republici Srpskoj u oktobru iznosila je četiri odsto što je najviše u posljednjih deset godina!

Prema ocjenama brojnih statističara i ekonomskih eksperata, zvono za uzbunu monetrarnim vlastima u svakoj zemlji, pali se odmah kada inflacija pređe tri odsto, što se u Srpskoj upravo desilo.

Još u septembru, godišnja inflacija je iznosila 2,6 odsto, te se prije nekoliko dana ministarka finansija RS Zora Vidović pohvalila da je ona „najniža u regionu“, ali se već ovaj mjesec situacija promijenila.

Direktor Zavoda za statistiku RS Darko Milunović, potvrdio je za Mondo da je godišnja inflacija od četiri odsto najveća u posljednjih deset godina.

„Još uvijek nemamo podatke za oktobar za cijelu regiju da bismo mogli uporediti. Ipak, očekivati je da kada dobijemo te podatke i kod njih to bude bar na nivou četiri zbog poskupljenja koja su se dešavala. Mi nismo izolovan slučaj da je samo kod nas došlo do rasta cijena“, kazao je Milunović za naš portal.

On je naveo da je u 2020. godini u RS zabilježana deflacija, dok je u 2019. godini inflacija bila 0,3.

„Čitava Evropa i regija bilježe rekorde. Godišnja inflacija u Srpskoj od četiri odsto je sigurno najveća u posljednjih deset godina. Poželjno je održavati inflaciju na nivou do tri odsto. Godišnji rast plata kod nas je trenutno ipak iznad inflacije, i iznosi oko šest odsto“, kazao je Milunović.

Podsjetio je da RS nema u svojim rukama mehanizam monetarne vlasti i da je to na bh. nivou, te da su im u tom smislu „ruke vezane“.

„Možda je pregrubo reći da je inflacija od četiri odsto ‘zvono za uzbunu’, ali bi se svakako ekonomisti i Vlade trebali pozabaviti time jer imamo i mjesečnu inflaciju koja trenutno iznosi 2,3 odsto“, ocijenio je Milunović.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 2,3 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za četiri odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u devet, dok su u tri odjeljka zabilježene niže cijene.

Najveći godišnji rast cijena u oktobru 2021. godine zabilježen je u odjeljku prevoz 14,3 odsto zbog viših cijena u grupi goriva i maziva za lična vozila od 26,1 odsto, zatim kod hrane i bezalkoholna pića 6,2 odsto, usljed poskupljenja u grupama ulja i masnoće od čak 28,2 odsto i povrće od 13,5 odsto, dok je recimo namještaj skuplji za 7,3 odsto.

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u oktobru 2021. godine iznosila je 1.027 KM.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 6,5, a realno za 2,4 odsto, dok je u odnosu na septembar 2021. nominalno ostala na istom nivou, a realno je manja za 2,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име