Naslovna Hercegovina Anom aplikacija napisala optužnicu protiv osam osoba, na spisku optuženih većina iz...

Anom aplikacija napisala optužnicu protiv osam osoba, na spisku optuženih većina iz Trebinja

0

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv osam osoba zbog predmeta u kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacije.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, optužnicom su obuhvaćeni Saša Ratković (32), zvani „Sale“ iz Trebinja, Dragan Supić (49) iz Dervente, Tomislav Vidaković (33), zvani „Tomo“, Vladica Rakić, (42) iz Beograda, Vasilije Stjepić (55), zvani „Profa“, iz Brčkog, Mitar Blagojević (37), zvani „General“, iz Foče, Miroslav Čalija (48), iz Mostara, policijski službenik MUP-a HNK i Dražen Šiniković (43) iz Konjica. „Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, falsifikovanje isprava i druga krivična djela“, stoji u optužnici.

Dodaje se da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, te kupovinu vozila i drugih dobara.

„Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje identifikovane pokretne i nepokretne imovine, radi obezbjeđenja zabrane otuđenja tokom postupka. Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih krivičnih djela, kako bi vršili falsifikovanje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizovane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavali policijske kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnim djelima pranja novca i kupovine nekretnina“, navodi se u optužnici.

Navode optužbe tužilaštvo će, kako navode, dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, te da se u odnosu na osumnjičenog Milana Matkovića (38), predloženo produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uslovi, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovrijeđivanja Matkoviča u pritvorskoj jedinici državnog zatvora u Vojkovićima kod Istočnog Sarajeva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име