Naslovna Izdvajamo Brnabić: Srbija, BiH i Crna Gora da se dogovore o hidroelektrani „Buk...

Brnabić: Srbija, BiH i Crna Gora da se dogovore o hidroelektrani „Buk Bijela“

0
Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija, BiH i Crna Gora treba da se dogovore o zajedničkom korištenju hidropotencijala, posebno kada je riječ o hidroelektrani „Buk Bijela“, kako bi obezbijedile dodatnu energetsku nezavisnost i stabilnost, te istakla da se nada da taj projekat neće zaustaviti politički razlozi.

„Hidroelektrana žBuk Bijelaž je jedan od tih potencijalnih projekata. Krenuli smo u pripremne radove, nadam se da taj projekat politički razlozi neće zaustaviti“, rekla je Brnabićeva, odgovarajući na novinarska pitanja na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Ona je naglasila da je energetika pitanje broj jedan za sve.

„Sve što zajedno možemo da izgradimo i dobijemo dodatnu energiju zlata je vredno i političke razmirice ne smeju tome da stanu na put“, navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da pitanje „Buka Bijela“ mora biti riješeno i profesionalno urađene studije zaštite životne sredine.

„Sprečavanjem izgradnje nećemo nikome ništa dobro učiniti, nama je potrebna električna energija koju ovde proizvodimo i delimo. Što pre se dogovorimo, pre ćemo imati struju i obezbediti sigurnost. žBuk Bijelaž je samo kap u moru toga šta sve zajedno možemo da uradimo“, istakla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, ove tri zemlje trebaju da „sednu“ i vide šta se može uraditi jer, umjesto da se uvozi električna energija, treba iskoristiti prirodne potencijale koje imaju.

„O tome možemo lako da se dogovorimo da hidropotencijale zajedno iskoristimo u skladu sa svim međunarodnim standardima za zaštitu životne sredine i da ove tri zemlje dobiju dodatne značajne energetske kapacitete“, rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je podsjetila i na ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa nedavnog samita „Otvoreni Balkan“ u Ohridu o zajedničkoj energetskoj politici u regionu.

„Možemo svi zajedno da gradimo dodatne kapacitete iz obnovljivih izvora energije, čineći time ovaj čitav region mnogo bezbednijim i održivijim i privlačnijim za strane investitore“, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je pokrenula temu „Buk Bijela“ zato što ima potencijal, budući da je struja svakim danom sve potrebnija, a kupovina električne energije sve skuplja.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име