Naslovna Hercegovina Trebinje Djeca sa Kosova stigla u Trebinje

Djeca sa Kosova stigla u Trebinje

0
Izvor: Istok

Grad Trebinje ponovo je domaćin djeci s Kosova. Grupa od oko 40-ak učenika stigla je oko 20h u ovu lokalnu zajednicu, gdje će boraviti narednih sedam dana.

Put Republike Srpske s Kosova krenulo je šest autobusa sa oko 400 djece sa nastavnicima. U Trebinje je stigla grupa od 40-ak učenika, od deset do 15 godina, i pet nastavnika. Djeca su iz kosovskih opština Orahovac, Velika Hoča…

Dočekale su ih porodice kod kojih će biti smješteni narednih sedam dana i predstavnici lokalne uprave. Prijem za goste s Kosova upriličen je pred trebinjskim Domom učenika.

– Želio bih da zahvalim svim roditeljima iz Trebinja koji su prihvatili da prime djecu s Kosova i Metohije i nadam se da ćemo biti dobri domaćini.

Djeca imaju cjelodnevni program. Posjtiti će grad Mostar, aqva park, manastir Zavala… Rekao je gradonačelnik.

U Srpsku sutra stiže još jedan autobus djece sa Kosova i Metohije sa poteškoćama u razvoju, u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja “Podrži me”. Za njih se u Kosovskoj Mitrovici gradi centar “9. januar” koji će zahvaljujući humanosti Republike Srpske ove godine biti završen.

-Ovo je jedinstven projekat u regionu, najmasovniji i značajan mnogo za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ova djeca koja su ovdje od svog rođena nemaju pravu slobodu, dolaze iz dreničkog i gnjilanskog kraja, težak teret života doživljavaju na Kosovu i Metohiji i sloboda je ključ koji će ovdje doživjeti – kaže jedan od roditelja.

Ovo je deveta godina kako se provodi projekat “Spojimo djecu s Kosova i Metohije i Republike Srpske”. Organizator je Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture RS i Kancelarije Vlade RS za Kosovo i Metohiju. U projektu učestvuju Prnjavor, Čelinac, Šamacu, Brod, Pelagićevo, Milići, Brčko i Trebinje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име