Naslovna Izdvajamo Dodik se igra vatrom, Republiku Srpsku vodi u avanturu (VIDEO)

Dodik se igra vatrom, Republiku Srpsku vodi u avanturu (VIDEO)

0
Izvor: BN Foto: Ilustracija

„Za SDS nije prihvatljivo pozivanje Dejtona 2 i raspakivanje Dejtona“, kazao je Šarović i dodao da je to avantura u koju se uvodi Republika Srpska.Time su saglasni i lideri PDP-a i DNS-a.

Opozicioni lideri SDS, PDP i DNS odbacili mogućnost raspakivanja Dejtonskog sporazuma, ocjenivši da su posljednje izjave o tome opasne po Republiku Srpsku.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao da je izjava Milorada Dodika najopasnija izjava data u posljednje vrijeme.

„Mi smo saglasni da ostajemo pri zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske“, kazao je Šarović i dodao da je najnovijim izjavama došlo do produkovanja  krize, koja je opasnija i od „Inckovog zakona“.

„Za SDS nije prihvatljivo pozivanje Dejtona 2 i raspakivanje Dejtona“, kazao je Šarović i dodao da je to avantura u koju se uvodi Republika Srpska.

„Mi ćemo se suprostaviti takvoj izjavi“, kazao je Šarović i naveo da su takvog mišljenja i drugi opozicioni lideri.

„Izjave predsjednika Hrvatske i Turske podstiču takav dogovor to je srljanje i najopasnija izjava u zadnjih desetak godina“, rekao je Šarović.

Identičan stav je iznijeli su i ostali lideri opozicije. Tako je predsjednik PDP-a branislav Borenović rekao da je jasno da je Jasno je da je Dodokiovo odustajanje ili najava odustajanja ili poništavanja Dejtnoskog mirovnog sporazuma najozbiljniji i najopsniji udar na RS i njene nadležnosti.

„Potpuno se ograđujemo od takvih vrlo štetnih ideja koje mogu izazvati nesagledivu krizu po BiH“, kazao je Borenović.

„Umjesto da rješava pitanje nametnutog Inckovog zakona Dodik očigledno u saradanji sa vladajućom koalicijom SDA HDZ SNSD na nivou BiH očigledno pokušava otvoriti novu političku krizu govoreći kako je potrebno graditi neku novu vrstu dogovora Dejtona 2  što je u svakom slučaju harzarderstvo koje može imati nesagledive posljedice po Republiku Srpsku“, kazao je Borenović.

Lider DNS-a Nenad Nešić, koji je kazao da je Republika Srpska došla u poziciju da uoči svakog nastupa Milorada Dodika strepi kao pred neku elementarnu nepogodu.

„Svi znaju da će načiniti štetu, ali ne znaju kolika će ta šteta biti“, kazao je on i dodao da je velika opasnost za Republiku Srpsku raspakivanje Dejtona i neki novi Dejton 2.

On je rekao da je to opasno i za mir u BiH i za stabilnost čitavog regiona.

„To je igranje sa vatrom, a mi to nećemo dozvoliti“, kazao je Nešić.

On je rekao da je Dejtonski sporazum dao svim narodima u BiH da se osjećaju komotno, ali i da jedni druge poštuju i uvažavaju.

„Tenzije u BiH nisu proizvod uređenja koje proizilazi iz Dejtona, već su plod zajedničkog stava Izetbegovića, Dodika i Čovića da će najlakše vladati ako siju strah, potpiruju netrpeljivost i nepoverenje i stvarcju atmosferu koja je na ivici sukoba“, kazao je Nešić.

BiH ne treba, kaže on, nikakav novi dogovor, već joj treba normalnost.

„BiH trebaju joj političari koji ce dogovarati kako da svim ljudima bude bolje, koji ce tražiti i nalaziti zajedničke interese, koji ce raditi uspostavljanju evropskih standarda“, kazao je Nešić, navodeći da se zna ko izdaje to je,kako je rekao, Milorad Dodik i SNSD.

„Putevi DNS-a i SNSD-a nikad nisu bili isti, a pogotovo sada“, kazao je Nešić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име